Živkovićev vinograd pod lupom

0

List ’’Press’’ objavio je informaciju da je Živković od SO Inđija 2007. uzeo u zakup ukupno 52,82 hektara zemlje. Živković plaća godišnji zakup od 64 evra po hektaru (ukupno 3.389,20 evra), dok je u opštini Inđija prosečna cena zakupa pre tri godine bila viša od 300 evra. Interesantno je, kako navodi beogradski list, da je Živković zemljište zakupio samo na pet godina.

Po zakonu, nakon isteka tog roka vinograd bivšeg premijera će ponovo ići na licitaciju, bez obzira na to što je u njega uložio veliki novac.

Koliko je Živković sa iznajmljenom državnom zemljom i poklonjenih budžetskih 500.000 evra napravio dobar posao možda najbolje govori podatak da vinari od grožđa na jednom hektaru mogu godišnje da zarade i po 12.000 evra.

Milosavljević: Živkovićeva izjava je više nego smešna

 

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević bio je ministar poljoprivrede kada je 2007. Zoran Živković dobio subvenciju od 41 milion dinara za podizanje vinograda u Krčedinu.

Milosavljević je, kako piše ”Press”, rekao da su te pare Živkoviću isplaćene u skladu sa zakonom, ali naglašava da je ’’više nego smešna’’ Živkovićeva priča da mu je država pokrila čak 95 odsto vrednosti investicije.

’’Press’’ prenosi navode njegovih izvora, koji kažu da bi trebalo proveriti da li je Živković, pre nego što je dobio državnu subvenciju, imao pribavljenu saglasnost za investiciona ulaganja, koje izdaje Ministarstvo trgovine.

 

List je u tekstu naveo da zvaničan odgovor na to pitanje nisu mogli da dobiju.

Gradonačelnik Inđije Goran Ješić izjavio je za beogradske novine da nije siguran, ali je kazao da Živković uopšte nije zakupac zemljišta, već ga je na licitaciji dobilo preduzeće „Agrounija" iz tog mesta. Većinski vlasnik ove firme je ’’MK grupa’’ biznismena Miodraga Kostića Koleta.

Beogradski list je, međutim, saznao iz njegovih izvora da u opštini postoji zaveden ugovor, prema kome je upravo Živković pobedio na licitaciji.

– Ne znam šta da vam kažem… Sve podatke dobićete u ponedeljak. Što se tiče cene zakupa, znam da se prva kategorija u našoj opštini daje za oko 22.000 dinara, a Živkovićev vinograd je treće ili četvrte kategorije, tako da cena od 64 evra nije mala… Po isteku zakupa, zemlja ponovo ide na licitaciju, s tim što po zakonu, oni koji su već u zakupu imaju pravo prečeg zakupa – objašnjava Ješić.

Nebojša Jovanović iz Inđije, jedan od naslednika zemljišta na kome je Živković podigao vinograd, tvrdi da je licitacija bila tajna i da su se za zemlju njegovog pradede nadmetale dve firme – ’’Agrounija" i Vinarija ’’Živković’’, ali da je obe firme zastupao direktor Kostićeve ’’Agrounije’’. Prva je ponudila 5.100 dinara za hektar, a druga 100 dinara više, i dobila zemljište u zakup.

Jovanović kaže da je pokušavao da dođe do zvaničnih zapisnika sa licitacije, ali da u tome nije uspeo. Ipak je uspeo da nabavi, kako kaže, neki interni zapisnik, iz koga se vidi da se hektar zemlje u Inđiji u drugim slučajevima izdavao i za 42.000 dinara. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here