Youtube/Printscreen
Branko Cvejić

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu promovisana je knjiga “Sa Cvejom” posvećena srpskom glumcu Branku Cvejiću, koju je priredila autorka Beka Vučo. Promocija je zamišljena i realizovana da bude na samoj velikoj sceni JDP, jer, kako je objasnila upravnica ovog teatra Tamara Vučković Manojlović “Cveji je ovde bio ceo život, vezan je za našu scenu”.

– Ceo život mu je bio posvećen ovom pozorištu. Veoma je zaslužan ne samo kao upravnik, već i što se izgradio JDP nakon velikog požara koji ga je zadesio. Najviše se zalagao oko toga, to moramo upamtiti. Mnogo anegdota i situacija me vezuju za našeg Cveju – rekla je Vučković Manojlović.

Ona se prisetila da je još davne 1987. godine upoznala Cvejića u Petoj beogradskoj gimnaziji koju je pohađala kad su imali organizovanu tribinu i dovodili poznate umetnike. Tada su gostovali Branko Cvejić i filmski režiseri Srđan Karanović i Goran Marković.

– U to vreme smo obožavali svu trojicu i njihove filmove i serije, posebno Cveju i “Grlom u jagode”. Samo šest godina kasnije postajem član JDP-a i igram na sceni sa Cvejom, što nisam mogla da sanjam – prisetila se upravnica JDP, koja je upravo na tu funkciju 2011. došla kao naslednica Branka Cvejića.

Voja Brajović se prisetio da je 1968. godine prvi put igrao na sceni JDP sa Cvejićem, i u šali rekao:

– Ja sam imao tada osam, a on deset godina. Brajović je opisao da su njih dvojicu uzeli sa Akademije i dali im uloge staraca da igraju uz čuvenu Mariju Crnobori.

– Sećanja su veoma bogata sa njim, a opet su i prolazna. Ovo je zaista velika knjiga, ali u nju nikako ne može sve da stane. Na prste jedne ruke ako mogu nabrojati one koji su me hrabrili i podržavali tokom karijere, a Cveja je tu bio na vrhu – kaže Brajović.

Autorka i priređivač Beka Vučo je naglasila da je knjiga “Sa Cvejom” nastala veoma brzo, za samo godinu dana, od kada je preminuo Branko Cvejić.

– Svi su se odazvali, odgovorili na poziv, niko nije odbio da piše o Cveji, niti dao neki izgovor da ne može, ne ume, ili nema vremena. Videćete, mnogo ljudi je pisalo o njemu, svi s velikim oduševljenjem i ljubavlju su prihvatili, i svi smo želeli da i dalje budemo sa Cvejom. Tako smo i danas tu sa njim, na pozornici ovde, i sama knjiga je takva da ćere joj se uvek vraćati, nećete je tek tako ostaviti. Zato smo uvek svi tu sa Cvejom – zaključila je Beka Vučo.

Čuveni Bane Bumbar

Stefan Arsenijević je podsetio da je Cvejić igrao u više od 150 filmova i TV serija, a da ga je upravo uloga Baneta Bumbara iz serijala “Grlom u jagode” najviše proslavila i obeležila mu karijeru.

– Ta serija je apsolutno čarobna i ne mogu da objasnim tu čaroliju. Osećao sam nostalgiju za vremenom u kome nisam živeo. Bane Bumbar je veoma teška i kompleksna uloga, u njoj prepoznajemo sebe i vidimo da je to negde naša istina. Bane čini loše stvari, ume da povredi druge, i Cveja to uviđa i brani svoj lik – ocenio je Arsenijević i otkrio takođe da je Cvejić bio pomoćnik reditelja na seriji, želeći da sve bude uspešno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here