Pexels.com

Život sa kućnim ljubimcem donosi nebrojene prednosti i veoma poboljšava kvalitet života, a to dobro znaju oni koji kućnog ljubimca imaju u svom domu.

No, sada novo kinesko istraživanje pokazuje da bi svakodnevni život sa kućnim ljubimcem mogao biti ključ za usporavanje kognitivnog pada koji se javlja u poodmakloj životnoj dobi, pomažući u sprečavanju nastanka patologija poput Alchajmerove bolesti ili demencije.

Pitate se kako život sa psom ili mačkom može usporiti procese kognitivnog pada kod ljudi starijih od 50 godina?

Jednostavno: kućni ljubimac svom vlasniku pruža stalno društvo, razlog za ustajanje iz kreveta svako jutro (a možda i za šetnju na otvorenom, ako je pas u pitanju), fizičku i konkretnu podršku svojim potrebama za maženjem i igrom.

Ukratko, drugim rečima, prisutnost psa ili mačke najbolji je protivotrov za usamljenost koja se može manifestovati u danima starijih ljudi.

A upravo kada zavlada samoća, rizik od pojave demencije, Alchajmerove i drugih neurodegenerativnih bolesti postaje konkretniji i preteći.

Kako bi pokazali korelaciju između prisutnosti kućnog ljubimca i usporavanja kognitivnog pada, kineski istraživači oslonili su se na englesku Longitudinal Study of Aging (ELSA), bazu podataka koja prikuplja kliničke podatke starijih od 50 godina koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Konkretno, prikupili su zdravstvene podatke koji se odnose na 7.945 žena i muškaraca prosečnog uzrasta od 66 godina: osim podataka koji se odnose na zdravstveno stanje i moguću prisutnost patologija, svi učesnici su upitani da li su životinje bile prisutne unutar njihovog doma.

Nakon toga, učesnici su bili podvrgnuti testovima kako bi se proverilo njihovo pamćenje i tečnost govora.

Živeti sam kod kuće znači ne moći ni sa kim razgovarati i ne vežbati verbalne veštine koje usporavaju starenje našeg mozga.

Prisutnost psa ili mačke, naprotiv, tera vas na razgovor i uvežbavanje vaših komunikacijskih veština: kućni ljubimac neprestano komunicira sa usamljenom osobom, omogućujući joj da ostane aktivna i sa mentalnog i sa fizičkog gledišta.

Tada život proveden sa kućnim ljubimcem poprima potpuno drugačije značenje – naročito posle određenog uzrasta – jer vas inspiriše i motiviše da ostanete aktivni, a dobrobit vašeg krznenog prijatelja često je čak i ispred vaše lične.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here