pixabay.com

Ostaci najstarijeg poznatog pretka hobotnica iskopani su u Montani. Naučnici su procenili da su fosili stari oko trista trideset miliona godina.

Istraživači su zaključili da je drevno stvorenje živelo milionima godina ranije nego što se verovalo, što znači da su hobotnice nastale pre ere dinosaurusa.

Fosil ima širinu od 12 centimetara i nastavke sa ostacima 10 ekstremiteta (savremene hobotnice ih imaju osam). Smatra se da je ova žvotinja naseljavala plitke tropske zalive.

– Veoma je retko pronaći fosile mekog tkiva, osim na nekoliko mesta – rekao je Majk Vekione, zoolog iz Nacionalnog muzeja prirodne istorije Smitsonijan koji nije bio uključen u studiju.

“Ovo je veoma uzbudljivo otkriće. To potiskuje njihovo poreklo vremenski mnogo dalje nego što se ranije znalo”.

Uzorak je otkriven u krečnjačkoj formaciji Bir galč u Montani i doniran je Kraljevskom muzeju Ontarija u Kanadi 1988. godine.

Ipak, fosil je decenijama bio smešten u posebnom odeljku, čekajući da naučnici prouče najpre fosile ajkula i ostale nalaze sa iste lokacije.

Kada su počeli analizu, paleontolozi su primetili 10 sićušnih udova obloženih krečnjakom.

– Dobro očuvani fosil takođe pokazuje tragove rezervoara sa mastilom, koji je verovatno korišćen za izbacivanje tamne tečnosti, u cilju zaštite od predatora, što hobotnice i danas čine – rekao je Kristofer Velen, paleontolog i saradnik američkog Muzeja istorije prirode, autor studije objavljene u časopisu Nature Communications.

Stvorenje je utvrđeni predak i modernih hobotnica i lignji.

Prethodno pronađeni fosili najstarijeg poznatog pretka ovih životinja stari su, procenjuju naučnici, oko 240.000.000 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here