Promo
Glumica Milena Predić u filmu “Sveta Petka“

Crkvena opština Sveti knez Lazar iz sidnejske Aleksandrije organizuje prikazivanje igranog filma “Sveta Petka – Krst u pustinji“.

Projekcija će se održati istovremeno u dve sale Hojts bioskopa u Mur Parku (HOYTS Entertainment Quarter, Moore Park), u nedelju 26. februara, sa početkom u 14.00 časova.

Reč je o novom ostvarenju srpske kinematografije, koje je tek počelo da se prikazuje u bioskopima u otadžbini, ali i širom sveta.

Dobar odjek na koji je film naišao među publikom, bio je više nego dovoljan razlog da se u Lazarici odluče da organizuju prikazivanje u Sidneju, što je za “Vesti“ i potvrdio prota Miodrag Perić, starešina hrama u Aleksandriji.

– Film je nedavno prikazan u Melburnu i izuzetno lepo je primljen od strane naših ljudi koji su imali priliku da ga pogledaju. Takođe, naišla je na sjajan odjek u Srbiji i drugim pravoslavnim zemljama. Zato smo se odlučili da organizujemo projekciju i ovde u Sidneju, a zbog velikog interesovanja zakupili smo dve bioskopske sale sa oko 400 mesta – istakao je otac Miodrag, uz napomenu da su skoro sve karte već rasprodate.

Plakat filma o Svetoj Petki

Film je režirao Hadži-Aleksandar Đurović, po izuzetno popularnom romanu “Petkana“, poznate srpske spisateljice Ljiljane Habjanović Đurović.

Radnja filma prati životni put pobožne devojke Paraskeve, koja napušta svoj život u Konstantinopolju (Carigrad) i posle hodočašća u Jerusalim provodi narednih 40 godina u Jordanskoj pustinji boreći se protiv greha i iskušenja.

Ona je kasnije postala jedna od najranijih i najpoštovanijih svetica u hrišćanstvu, a naročito u pravoslavlju – Sveta Petka.

– Kao što znamo, Sveta Petka je izuzetno poštovana u srpskom narodu i mnoge porodice je slave kao krsnu slavu. Njene mošti se nalaze u rumunskom gradu Jašiju i mnogi naši hodočasnici posećuju taj grad kako bi se poklonili svetici i njenim isceliteljskim moćima. Film je sniman na autentičnim lokacijama u Jordanu, ali i upravo u Jašiju, kao i u Srbiji – kaže otac Miodrag.

Film je snimljen na srpskom jeziku, a u Australiji će biti prikazivan sa titlom na engleskom, što će omogućiti i onima koji ne znaju srpski jezik da pogledaju ovo izuzetno ostvarenje.

Uskoro i na Filmskom festivalu

Zbog velikog interesovanja za film “Sveta Petka – Krst u pustinji“, mnogi neće biti u prilici da to ostvarenje pogledaju ove nedelje u Sidneju.

Međutim, već za dvadesetak dana film će biti dostupan posetiocima jubilarnog, 20. Srpskog filmskog festivala u Australiji.

Ovogodišnji SFF 2023 održava se od 16. do 26. marta, a “Sveta Petka“ je jedan od pet filmova koji će se prikazivati u šest glavnih gradova australijskih država i teritorija – Sidneju, Melburnu, Kanberi, Adelajdu, Brizbejnu i Pertu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here