TO ZLATIBOR
Maksimalno uživanje: Ski-centar Tornik ima bogatu ponudu za turiste

Zovu je prestonicom srpskog planinskog turizma i gosti je opsedaju tokom cele godine. Izuzetne je lepote, s divnom klimom i čistim vazduhom, prepuna prostranih proplanaka ispresecanih planinskim potocima.

Pogodili ste, u pitanju je Zlatibor, prostrana visoravan prebogata borovima, koja pod suncem dobija neverovatan zlatni sjaj zbog čega je zovu i Zlatna planina. Onda i ne čudi naziv devet kilometara duge žičare (najduže u zemlji) – Gold (Zlatna) gondola Zlatibor, koja je glavna atrakcija na ovoj planini. Zahvaljujući njoj, turisti zimi lakše dolaze do ski-staza, a cele godine mogu da uživaju u panoramskom razgledanju živopisnih pejzaža na “putu” od centra Zlatibora do Tornika (1.496 m), najvišeg vrha Zlatibora.

Zabava za sve

Kada ima snega, zima na Zlatiboru je pravo uživanje i za skijaše, jer raspolaže odličnim uslovima za skijanje kako početnika, tako i profesionalaca.

Ukupan kapacitet skijališta u ski centru Tornik (1.110 – 1.490 m.n.v.) je oko 5.400 skijaša na sat. Opremljen je šestosednom žičarom (3.000 skijaša na sat) i dva ski-lifta tipa sidro (2.400 skijaša po satu). Staze Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da više ne zavise od vremenskih uslova. Kad ste već tu, idite do obližnjeg Ribničkog jezera čije okruženje će vam napuniti baterije.

– Za turiste koji vole pešačenje, šetnja do Tornika je idealna. Potrebno je malo više hrabrosti i dobra fizička sprema, ali svaki korak uloženog truda višestruko će se vratiti lepotom prizora pred vama kad se nađete na vrhu. S vrha Tornika po sunčanom danu golim okom možete videti Avalu na severu, Durmitor na jugu, bosanske predele i Jahorinu na zapadu, kao i Taru, Ribničko jezero, vrhove Čigotu i Murtenicu, sela Jablanicu, Dobroselicu, Stublo, Semegnjevo, naselje Zlatibor… – tvrde u TO Zlatibor.

Ulepšana fontana u centru

U podnožju Tornika treba videti pećinu Prerast, poznatu i kao Šupljica. Osim skijanja, Zlatibor ima u ponudi raznovrsni sadržaj za goste pune adrenalina, ali i dečje igralište i karusel (ringišpil) za najmlađe. Tu su i Dino i Avantura park kao i multifunkcionalni teren za košarku, tenis, mali fudbal i mini golf.

Zamena za more

Ono što “kupuje” turiste na Zlatiboru jesu njegove vidljive, ali i skrivene lepote, biseri prirode o kojima često priča i naš čuveni pesnik Ljubivoje Ršumović, rodom iz zlatiborskog sela Ljubiš. Otkrijte kako izgleda Gostiljski vodopad u kome se, kaže legenda, kupaju vile, ali i šta se krije u odajama magične Stopića pećine zbog čega je s više od 90.000 posetilaca bio najposećeniji turistički lokalitet u Srbiji 2019. i 2020. Poznata je po impresivnim bigrenim kadama, impozantnom ulazu (18 metara visok i 30 širok) i najvećem podzemnom vodopadu na Balkanu, gde su se skrivali hajduci, četnici i partizani te je zato dobio naziv Izvor života.

Leta na Zlatiboru su prijatno topla (do 30 stepeni) sa svežim noćima, čemu doprinose ukršteni vetrovi (tzv. ruža vetrova), koji uz miris borove šume blagotvorno deluju na ljudski organizam. Zlatibor može biti odlična zamena za more, a za potpuni ugođaj tu su otvoreni bazeni, dva prelepa veštačka jezera i osam kupališta. Raspolaže odličnim smeštajnim kapacitetima, od hotela visoke kategorije do apartmana i kuća, koje se mogu iznajmiti za odmor.

Dino park

Uživanje i za gurmane

Za odmor u prirodi, popularna su i zlatiborska sela, poznata po gostoljubivosti domaćina, koji će vas dočekati kao prijatelja i učiniti vaš odmor nezaboravnim.

– Zlatibor je idealno mesto za odmor. S jedne strane, uživaćete u potpunom miru i tišini, okruženi zelenilom, a s druge, u različitim turističkim sadržajima, koji mogu zadovoljiti i najzahtevnije turiste. Idite na neki od brojnih jednodnevnih izleta, koji se organizuju sa Zlatibora, pa upoznaje prirodne lepote, ali i kulturno nasleđe ovog kraja. Dobrodošli – pozivaju iz TO Zlatibor.

Adut ove planine je i odlična gastronomska ponuda: sir, kajmak, jagnjeće pečenje i pršuta, a simbol kraja je komplet lepinja. Možete je jesti svuda, ali je original, tvrde mnogi, samo u Užicu, pa neka to bude povod da posetite ovaj grad bogate istorije. U blizini Zlatibora nalaze se Mokra Gora sa Šarganskom osmicom (popularnim ćirom), Kusturičin Drvengrad, vredni pomeni su i planine Tara i Zlatar, a nešto dalje je manastir Mileševa iz 13. veka sa freskom Belog anđela kao i predivni Uvački meandri.

Kako stići

Koordinate: 43°38’53” SGŠ i 19°40’44” IGD
Horgoš – Zlatibor oko 400 km
Centar Zlatibora – Stopića pećina 19 km, Boškova voda 25 km, Ski centar Tornik 9 km, Prerast 23 km, Gostilje 20 km, Užice 25 km, Mokra Gora 47.8 km, Manastir Mileševa 67.8 km

Staro selo

U poznatom zlatiborskom selu Sirogojnu posetite jedinstveni muzej Staro selo, koje čuva i neguje narodnu tradiciju i prikazuje kako se živelo u drvenim kućama s kraja 19. i početkom 20. veka. Sirogojno je poznato i po džemperima, prikazivanih na svetskim modnim revijama i koje su nosile, između ostalih i Nensi Regan i Barbara Buš.

Pećinska magija

Kroz Stopića pećinu, dugu 1.691 metar, protiče Trnavski potok. Čini je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala s kadama, Rečni i Kanal s kadama. Zaštitni znak su joj bigrene kade, nastale taloženjem krečnjaka, koje formiraju kosi zid preko koga se voda stalno preliva. Fotografija koja prikazuje bigrene kade u ovoj pećini je proglašena za najlepšu fotografiju zaštićenog prirodnog dobra na svetu! Pećinski vodopad visok je oko 10 metara i ispred njegove lepote ponestaje dah. Dosad je istraženo 1.600 metara hodnika, ali i pešačka staza dugačka samo oko 300 metara. Međutim, i to je dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti ove pećine. Novi uređeni deo pećine osvetljen je belim led svetlima, a doživljaj upotpunjuje i podvodna rasveta.

Obrok u vazduhu

Zlatibor je i ove zime najposećenija planina u Srbiji, a zlatna žičara je oborila rekord. Za četiri praznična dana, Gold gondola je prevezla 9.000 ljudi, što je za oko 30 odsto više nego prethodne godine. Za nepune dve godine rada, njome se vozilo više od 470.000 putnika.

– Ove sezone je u ponudi nova atraktivna usluga, obrok u vazduhu koji se poslužuje u kabinama – ističu zaposleni.

Planinski kauboji

Tematski park El Paso, u kome se može videti kaubojski grad, indijansko naselje i srpsko  selo, nalazi se na Vodicama. Trenutno je zatvoren, a početak rada najavljen je za 1. april.

Nezaboravan doživljaj

Sa trenutnim kapacitetom od 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina, Zlatna gondola pruža mnogobrojnim turistima nezaboravan doživljaj i 25 minuta uživanja u lepotama Zlatibora (koliko traje vožnja u jednom pravcu).

– Gondola ima jednu međustanicu na Ribničkom jezeru, gde je planiran razvoj projekta Novi Zlatibor, kojim će se razvijati turizam visoke kategorije, na preko 200 hektara zemljišta – najavljuju u TO Zlatibora.

Samo za najhrabrije: Vožnja paraglajderom i bobom na šinama

Adrenalinski izazov

Za ljubitelje adrenalinskih sadržaja primamljiva je vožnja kvadovima, letenje paraglajderom i penjanje uz veštačku stenu. U centru Tornik na raspolaganju su im staze za planinski biciklizam, cart i e-bike kao i bob na šinama, zip lajn i tjubing.

Gostiljski slap

Gostilje, zlatiborsko naselje u Čajetini, rodno je mesto prvog srpskog socijaliste Dimitrija Tucovića. Pored njegove kuće, najveća atrakcija je prelepi vodopad na Gostiljskom potoku, visok 20 metara.

S vrha Tornika puca pogled sve do Avale

1 COMMENT

  1. Nije li se preteralo sa ovim ulaganjima. Stvorili su urbanizovaniji grad od mnogih u Srbiji. Na Zlatiboru ima više betona nego u Leskovcu, ali na leskovačkoj Kukavici skoro uvek ima više snega. Ali, u Leskovcu nema turističkog sadržaja, pa se zato roštilj, ajvar, sprža, paprika, prodaju na drugim mestima. Na žalost, niko nije mislio da nešto uradi za leskovčane, pa zato imamo najniži standard i drastično manje stanovnika. …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here