Nema lepotice na planeti koja kada vidi slova L i V ne poželi da ponese tašnu slavnog francuskog brenda Luj Viton. Popularnost ove modne kuće poslednjih godina se vinula u kosmos. Trendseterke, modne blogerke i žene koje prate modu moraju da imaju bar jedan model torbe ukrašene ovim monogramom.

U poslednje vreme sve više dama hrli u butike brenda Luj Viton ne bi li kupile nešto drugačije kolekcije koje potpisuje francuski kreator Nikola Geskjer. Znalci tvrde da je modni titan približio brend mlađim generacijama i da šta god dotakne – to se pretvara u zlato.

Nikola otkriva da mu je ovaj poziv dar od Boga i da nije oduvek znao da će mu sudbina nameniti ovakav put.

– Mi Francuzi imamo jednu reč “declic”. Ona se koristi kada iznenada ugledate blistavu svetlost i kažete “ovo je nešto čime ću se baviti”.

Kada je krunisan za kreativnog direktora Luj Viton kuće, zli jezici su govorili da je uneo previše novina u prepoznatljivo lice brenda. Dizajner za to ne haje:

– Ljudi ne treba da zaborave da je sve što je danas bezvremensko nekada u prošlosti bilo potpuno novo. Uvek sam pod ogromnim pritiskom da stvorim nešto što nije viđeno. Smatram da bi tako trebalo da razmišlja svaki kreator. To je najmanje što može da uradi.

Objašnjava da inspiraciju ne pronalazi u prošlim vremenima i da je zato najviše osporavan.

– Pre svega kreiram za ženu sadašnjice. Zašto? Zato što želim da budem svedok svog vremena, a ne da tumaram po prošlosti.

Modno igralište

Nikola Geskjer često savetuje dame kako mogu da se ophode prema odeći.

– Žena, ali i muškarci moraju da znaju da je moda igralište, ali samo do određenog doba. Kada kucne čas morate da pronađete svoj potpis i svoj sopstveni stil po kome ćete biti prepoznatljivi.

Inovacije i nagrade

Geskjer je 5. novembra 2013. godine seo na tron umetničkog direktora ženskih kolekcija modne kuće Luj Viton. U novembru 2014. godinu dana nakon što je zablistao iza ovog brenda nagrađen je titulom modnog inovatora godine, a zatim je u decembru dobio Britansku nagradu za modu za najboljeg međunarodnog dizajnera godine, kao i mnoga druga priznanja koja su se nizala u narednom periodu.