Zločinci pali u Americi i Holandiji

0

 

Zdenko Jakiša

 

Imigracione vlasti SAD, službe u Mineapolisu, uhapsile su Zdenka Jakišu (45) koji je sa suprugom 1998. dobio zelenu kartu za preseljenje u SAD. On je optužen na sudu u Mineapolisu da je prevario imigracijske vlasti jer je na molbi za useljenje propustio da napomene da je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) te da je bio u zatvoru, pišu američki mediji.
U optužnom predlogu američkog suda iz aprila ove godine stoji da je Jakiša krio da je "bio uhapšen, optužen i osuđen na zatvorsku kaznu zbog kršenja zakona BiH".
Jakiša se nalazi u pritvoru, a pred sudiju izlazi u ponedeljak. Taj bivši pripadnik HVO je i u Minesoti bio više puta osuđivan za saobraćajne prekršaje, kršenje javnog reda i ometanje pravde. Ketrin Menendez, advokat koji zastupa Jakišu nije htela da komentariše slučaj.
Američki mediji 2012. su pisali da se Jakiša tokom rata borio na strani hrvatskih snaga, a u razgovoru za "Forest Lake Press" on je izjavio da je u ratu izgubio brojne prijatelje te da je njegov brat završio u invalidskim kolicima nakon ranjavanja u kičmu. Takođe je rekao da je to bio "grozan rat ni za šta, jedino je bio dobar za ljude na vlasti".
Dve osobe koje se terete za ratne zločine nad Srbima u Bosni tokom rata devedesetih uhapsila je juče i holandska policija. Na zahtev vlasti iz Sarajeva, kako prenosi holandsko Javno tužilaštvo, slobode su lišeni 43-godišnji muškarac iz Spajkenise, nadomak Roterdama i 52-godišnja osoba iz Hojmena, mesta pokraj Najmegena.
Optužnica 43-godišnjeg Bošnjaka tereti da je u vreme rata na prostoru bivše Jugoslavije bio komandant logora na području Dervente, gde su u jednoj školskoj zgradi bili zatočeni Srbi. On je bio član 103. brigade Hrvatske vojske u BiH, a vlasti ga terete "da je učestvovao u ubistvima, mučenju i psihičkom i fizičkom iživljavanju nad civilima". On je, navode holandskih medija, zarobljenike teretio za pokušaj bekstva, nakon čega je sledila njihova egzekucija u prisustvu drugih zarobljenika. Logorašima su oduzimane lične stvari i nakit, a mnogi su zverski mučeni.
Za 52-godišnjeg državljanina BiH, koji u međuvremenu poseduje i holandsko državljanstvo, se navodi "da je za vreme rata bio član naoružane grupe koja je vršila ratne zločine". Njega optužnica konkretno tereti za smrt jednog stanovika Beslagića na čiju su kuću naoružani pripadnici ove grupe otvorili vatru. Sud u Hagu uskoro će doneti odluku povodom zahteva vlasti BiH za izručenje.

 

 

Ubio Srpkinju, pljačkao Bošnjake

 

Američke useljeničke vlasti su saopštile da dokumenti i svedoci iz BiH potvrđuju da je Zdenko Jakiša počinio ozbiljne zločine. Agencije prenose da je on 1993. godine u BiH ubio stariju ženu srpske nacionalnosti i napao i opljačkao jednog Bošnjaka.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here