EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

Prema Kancelariji Specijalizovanog tužioca (KST), bivši kosovski predsednik Hašim Tači osumnjičen je da je imao neposredan uticaj u istragama ove institucije.

Ministarstvo pravde, u vreme Abeljarda Tahirija iz DPK, bivšeg saradnika Hašima Tačija, putem odeljenja za pravnu zaštitu optuženih od strane Specijalnog suda, kojim je do pre mesec dana rukovodio Driton Ljajči upotrebljavao je budžet kako bi uticao na istrage.

– U skorije vreme, vladini službenici lojalni Tačiju i Veseliju postavljeni su na čelo procesa korumpiranih vladinih isplata potencijalnim svedocima Specijalnih veća. (Tadašnji) ministar pravde Abeljard Tahiri imenovao je Dritona Ljajčija za šefa Odeljenja za koordinaciju procesa pravne zaštite i finansijsku podršku potencijalnim optuženima na suđenjima pred Specijalizovanim većima pri Ministarstvu pravde. Tahiri je blisko sarađivao sa Tačijem u brojnim ulogama (Redigovan tekst). Neposredno pre nego što je postao šef Odeljenja, Ljajči je radio kao Veselijev savetnik i poznavao je Tačija od pre više od 25 godina, budući da je bio član Tačijevog Inicijativnog odbora za formiranje DPK 1999. godine.

Te se isplate, prema obrazloženju Specijalnog tužilaštva, uglavnom nisu odnosile na isplate po zakonu.

– Pod Ljajčijem, Odeljenje je obrađivalo zahteve za navodne isplate “pravnih i putnih troškova” za osumnjičene koji su se pojavili pred Specijalizovanim tužilaštvom, iako Specijalizovano veće već pokriva takve troškove za ispitanike. Jasno je da novac isplaćen od ovog odeljenja nije dobijen na osnovu doslednih kriterijuma i ima malo veze sa stvarnim troškovima. Na primer, [Redigovan tekst] je priznao [Redigovan tekst] u vezi sa jednodnevnim intervjuom u Hagu. [Redigovan tekst]. Nema dokaza da se [Redigovan tekst] formalno prijavio Odeljenju za finansijsku podršku pre nego što je prihvatio takvu uplatu, dok prijave drugih – neke sa kojima je KST razgovarala nekoliko dana – još uvek nisu odobrene, čak ni nakon nekoliko meseci.

Bivši predsednik parlamenta Kadri Veselji pominje se zbog manje intervencije od Tačija. Međutim, u argumentaciji Specijalizovanog tužilaštva na 22 stranice za hapšenje četvorice bivših lidera OVK, dvojica bivših lidera DPK, navodno su koristili Dritona Ljajčija da bi dobili informacije o tome šta se dešava na Specijalnom sudu.

– Tači i Veselji oslanjali su se na lojalne, poput Ljajčija, da ih izveštavaju o detaljima istrage KST-a.

U dokumentu se navodi da postoje dokazi da se Tači osvetio jednom advokatu, čiji klijent se nije branio ćutanjem, već je pristao da svedoči u Specijalizovanom tužilaštvu.

– Dalje se navodi, da nakon što je [Redigovan tekst] odabrao da odgovara na pitanja KST-a, umesto da se brani ćutanjem, postoje dokazi da je Tači pokušao da obezbedi da advokat koji ga je zastupao [Redigovan tekst] ne bude dodeljen drugima koji treba da budu saslušani.

Koha je u četvrtak pokušala da razgovara sa Lajčijem i Tahirijem, ali nisu komentarisali ovo pitanje.

Tači se pominje kao osoba koja je nudila beneficije osobama koje su pozvane na saslušanje kod Specijalnog suda.

– Ubrzo nakon toga, [Redigovan tekst] se sastao [Redigovan tekst] ponudio mu razne pogodnosti, [Redigovan tekst] i je jasno stavio do znanja da je ova ponuda data u ime predsednika [Tačija].

U drugom slučaju, drugoj osobi sa kojom je trebalo da razgovara KST, Tači je, prema ovom dokumentu, preneo poruke da se dogovori šta će reći tokom saslušanja.

– Hašim Tači se neće ograničiti na upotrebu Divizije kako bi obezbedio da članovi udruženog zločinačkog poduhvata ostanu na njegovoj strani, ispred istražitelja KST. Dogovorio je da [Redigovan tekst] i [Redigovan tekst] stupe u kontakt sa njim [Redigovan tekst] uoči njegovog saslušanja od strane KST kako bi preneli poruku da je Tači želeo da kontaktira [Redigovan tekst] ili da mu daju neka uputstva.

Specijalizovano tužilaštvo takođe smatra bivše pretpostavljene OVK Sulejmana Seljimija i Rustema Mustafu delom onoga što ova institucija naziva „udruženim zločinačkim poduhvatom“.

Njihovo angažovanje u javnim institucijama, nekoliko dana nakon što su pozvani na razgovor u Specijalni sud, ovo Tužilaštvo ubrajalo je u razloge zbog kojih bi Tači i drugi trebalo da ostanu u pritvoru. Ovo se takođe pripisuje Tačiju.

Daleko se manje spominju ostali optuženi.

Jakup Krasnići se pominje zbog javnog statusa na Fejsbuku protiv Specijalnog suda.

Dok je argument za Redžepa Seljimija, zašto bi trebalo da ostane u pritvoru, povezan sa uticajem koji je, prema Tužilaštvu, imao u kosovskoj policiji, da interveniše i u istrazi pokušaja ubistva.

KST je takođe naveoa primer prethodnih suđenja za ratne zločine, u kojima su, prema njihovim rečima, ubijani svedoci.

Pretnje Škeljzena Gašiju, bivšem savetniku Aljbina Kurtija, takođe su pomenute, a nakon njegovih izjava o navodnim zločinima koje su počinili ljudi OVK.

Odbrana četvorice optuženih, iako je Koha kontaktirala nije odgovorila na ove navode.

Tači, Veseli, Krasnići i Seljimi nalaze se u pritvoru u Hagu. Oni se terete da su počinili nekoliko krivičnih dela povezanih sa ratnim zločinima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here