U raznim kulturama postoje različiti običaji koji su u vezi sa bojama. Iste boje predstavljaju potpuno suprotne reakcije, stanja ili opisuju različita osećanja. Ljude iz određenih kultura, iste boje čine napetima ili ih opuštaju.

Crvena boja važi za toplu boju koja je aktivna i uzbuđujuća. Često se ova boja koristi u kontekstu boje ljubavi ali i boje strasti. U indijskoj kulturi se smatra najmoćnijom bojom jer asocira na veoma važne stvari u ljudskim životima, kao što su vatra, zdravlje, plodnost i lepota. Takođe u ovoj zemlji crvena liniju na čelu ili ruke ukrašene kanom crvene boje, simbolizuju skorašnji ulazak u brak i tek udatu ženu. Kao suprotnost ovoj simbolici, javlja se simbolika crvene boje u Južnoj Africi. U ovoj zemlji se ona vezuje za žalost, ali i simbolizuje nasilje i žrtve koje su stradale tokom borbi za nezavisnost i slobodu naroda. U kineskoj kulturi ova boja se vezuje za proslavu Nove godine. Međutim prisutna je i na venčanjima jer su Kinezi ovoj boji pripisali jako značenje i smatraju da donosi sreću, uspeh, napredak i dug život ljudima.

Plava boja spada u grupu hladnih boja i važi za pasivnu i umirujuću. U zapadnim kulturama ova boja se često povezuje sa melanholičnim osećanjima. U državama Severne Amerike,  smatra se da ova boja ima umirujuća svojstva i simbolizuje poverenje, sigurnost i autoritet. Dok se u evropskim i američkim kulturma ova boja povezuje sa muževnošću u Kini, plava boja simbolizuje rođenje devojčica i predstavlja se kao “ženska” boja. U bliskoistočnim kulturama simbolizuje nebo, duhovnost i besmrtnost.U Judaizmu plava boja je nijansa svetosti i božanstava, dok se u Hinduizmu plava boja pripisuje visokoobožavanom bogu Krišni koji je oličenje ljubavi i radosti, a u suprotnosti je sa bolom i grehom. Treba je izbegavati za reklamiranje hrane, jer prema medicinskim istraživanjima smanjuje apetit.

Ružičasta boja je prihvaćena kao boja nežnosti, ženstvenosti, ljubavi i romantike. U zemljama zapadne Evrope ova boja je vezana za rođenje devojčice. U Japanu, se ova boja više pripisuje muškracima nego ženama i zatsupljena je podjednako. U Koreji predstavlja poverenje, a u Latinskoj Americi je simbol portugalske vladavine. U Kini dugi niz godina, ružičasta boja nije bila prihvaćena, ali je tokom povećanog uticaja zapadnjačkih kultura ušla u širu upotrebu i to sa prevodom “strana boja”. Iako vlada mišljenje da je ovo umirujuća i nežna boja, u mnogim zemljama su zidovi zatvorskih ćelija ofarbani baš ovom bojom. S obzirom da je nijansa crvene, ova boja ima umirujućii stimulativni karakter ali jaki tonovi mogu biti razdražljivi.

Postoje i asocijacije u vezi sa bojama koje ne zavise od kulture, te deca iz različitih zemalja stara tri godine prilično ujednačeno povezuju boje sa izrazima lica koji upućuju na određeno osećanje. Iako svi ljudi mogu da povezuju boje sa osećanjima, razlozi za to i objašnjena i dalje su tajna.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here