R. E.
Neuobičajena situacija: Anastasija

Ugostiteljstvo je jedna od najteže pogođenih industrija novouvedenim merama Vlade Australije. Zatvoreni su klubovi, pabovi i barovi, a restorani i kafići mogu da prodaju samo hranu i kafu za poneti.

Početkom prošle sedmice ova sudbina je zadesila i liverpulski restoran „Bona Fides“, smešten u Plazi, u stecištu srpskog življa u zapadnom Sidneju. Ovaj lokal je već deceniju i po poznat kao jedno od centralnih mesta okupljanja naših ljudi.

Kad smo jednog od ovih dana ušli kroz vrata „Bona fidesa“, čisto onako dobronamerno (baš u skladu latinskog značenja imena), zatekli smo tamo samo Anastasiju, čija je porodica u vlasništvu ovog popularnog restorana. Svakako nesvakidašnji prizor, imajući na umu gužvu koja je uobičajena za ovo mesto tokom celog dana.

Upitali smo Anastasiju kako su dočekali ove drastične mere Savezne vlade i prinudno zatvaranje svih ugostiteljskih objakata. Doduše, restoran je i dalje otvoren za hranu za poneti.

Sastajalište Srba: Restoran „Bona Fides“ u Liverpulu

– Naravno da je ovo veliki udarac za sve biznise u Australiji, a ne samo naš. Rođena sam u Australiji i nikada ranije nisam iskusila ovako nešto. Otvoreni smo, naravno, ali u sklopu sa Vladinim propisima, samo za takeway hranu i kafe – kaže Anastasija.

Ipak, stalni gosti ne propuštaju da se jave i u ovim neizvesnim vremenima.

– Srećni smo što nam ljudi dolaze s osmehom kako bi nam pružili podršku. Naši dugogodišnji gosti svrate, jave se, popričaju na kratko i požele nam sve najbolje. I to nam mnogo znači. Mi Srbi smo u Liverpulu tesno povezana zajednica. Jedni smo uz druge i jedni druge podržavamo. Uz takvu podršku nadamo se da ćemo lakše prebroditi ovu nesvakidašnju situaciju – naglašava Anastasija.

Lepša vremena: Sa Miroslavom Ilićem u porodičnom restoranu

Do daljeg nema pevanja

Pored obaveza oko porodičnog restorana, Anastasija je aktivna članica „iBenda“, u kojem je jedan od vokalnih solista, pa je i kroz muziku povezana sa zajednicom. Naravno, sada su i sve muzičke manifestacije otkazane.

– Što se tiče pevanja, svadbi i veselja, kao što znate sve je obustavljeno. Baš je trebalo da pevam na velikom koncertu Dragane Mirković koji je, međutim, sada odložen dok se ne smiri situacija sa virusom – kaže Anastasija.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime