EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Cilj vojnih vežbi NATO-a i Ukrajine je da se napravi „beskonačna destabilizacija u blizini ruskih granica“, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Takođe je rekla i da je jedan od ciljeva prebacivanje vojne tehnike i naoružanja u Ukrajinu.

– Nama je sasvim jasno da su ovde u pitanju dva globalna zadatka. Prvi je da se napravi beskonačna destabilizacija duž ruske granice. To je provokacija kako bi se iznudio odgovor, a odgovora će svakako biti jer je Rusija suverena zemlja. Ako ste stalno primorani na da pružate odgovor na neke agresivne poteze – onda je to čista provokativna akcija – rekla je Zaharova.

Podsetila je da Severnoatlantska alijansa na teritoriji Ukrajine ove godine sprovodi sedam različitih vojnih manevara.

– Oni već imaju kolaps praktično na svim frontovima, a NATO ih samo uči i uči. Čemu li ih uče, nije mi jasno, očigledno svemu samo ne ratovanju – dodala je.

Osvrnula se i na nedavni incident sa britanskim razaračem u Crnom moru rekavši da je to čista provokacija Londona.

– Takvo ponašanje im više ne ostavlja nikakvu mogućnost da se izvuku. Posle ovakvog postupka potrebno je koristiti što više termina `provokacija` i `namerna provokacija` kako bi sve stalo na svoje mesto – naglasila je.

Zaharova je konstatovala i da su sve norme ponašanja propisane u odgovarajućim konvencijama koje regulišu pomorsko pravo.

– Sve može da se dogodi, da tehnika pogreši, ljudski faktor, šta se sve nije dešavalo tokom istorije. Upravo zato imamo kanale komunikacije kako bi rešili sve potencijalne nesuglasice. Međutim, situacija sa razaračem je pokazala da su svi ti kanali blokirani od strane NATO-a – dodala je.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime