EPA/Andrej Čukić
Sergej Lavrov

Rusija sa sigurnošću zna da su Sjedinjene Američke Države nakon saopštenja o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu ubeđivale svoje saveznike da im obećaju da će tajno predavati Vašingtonu podatke o letovima, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Pouzdano znamo da su Amerikanci tokom svih tih meseci nakon što su saopštili da se povlače iz sporazuma nagovarali svoje saveznike da obećaju da će predavati te podatke neprimetno, tajno – rekao je Lavrov na pres-konferenciji nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kazahstana.

Takođe je dodao da Moskva još nije dobila nikakva zvanična obaveštenja o stavu SAD po pitanju Sporazuma o otvorenom nebu.

– Što se tiče Sporazuma o otvorenom nebu, ja tu notu nisam video, niko ništa nam nije pisao, iako smo sve zvanično upozorili diplomatskim notama o tome da pokrećemo proceduru izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu, jer nam ne garantuju da će u odsustvu SAD Evropljani držati za sebe te podatke koje budu dobijali prilikom letova iznad ruske teritorije – rekao je Lavrov.

Kako je istakao, Moskva se nada da će u najskorije vreme biti razjašnjen stav američke strane po pitanju sporazuma.

Komentarišući navode medija o tome da su SAD poslale note svojim saveznicima u kojoj se navodi da bi povratak SAD u Sporazum o otvorenom nebu mogao poslati pogrešan signal Rusiji i potkopati položaj Vašingtona u sferi kontrole naoružanja, Lavrov je rekao da, ukoliko je to tačno, „znači da SAD ne žele kontrolu naoružanja – drugi zaključak se ne može izvući“.

– Ne znamo da li će se Amerikanci vratiti sporazumu ili neće. Ali računamo na to da će u najskorije vreme konačno razjasniti to pitanje. Mi smo pokrenuli procedure, ne nameravamo da čekamo beskonačno – poručio je Lavrov.

Ranije je predstavnica Stejt departmenta saopštila Sputnjiku da SAD nisu donele odluku o budućem učešću u Sporazumu o otvorenom nebu.

Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu, a Rusija je 15. januara pokrenula proceduru istupanja iz istog zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here