Vestionline
Ivana Ašanin i Zoran Jovičić

Zoran Jovičić, predsednik Srpskog svetskog kongresa dijaspore u Londonu i Ivana Ašanin iz Tesla instituta kulture u Francuskoj, oduševljeni su 24. Evropskom smotrom srpskog folklora i zahvalni ”Vestima” što su jedini medij koji je izveštavao sa ove manifestacije.

Zoran Jovičić je rekao, da je ovaj događaj dokaz da dijaspora može da organizuje fenomenalnu manifestaciju. Istakako je i da mu je drago što postoje ”Vesti”, kao jedini medij koji predstavlja sponu sa dijasporom i podržava i izveštava o njenim aktivnostima.

Ovim putem želeli su i da obaveste javnost da se širi mreža Tesla Instituta za učenje srpskog jezika, folklora i programiranja po dijaspori. Svi mogu da pošalju svoje predloge i sugestije kako najbolje organizovati i nazvati kulturne centre srpske dijaspore, koje bi osnivali pri postojećim klubovima i udruženjima. Tesla Kulturinstitut ili Tesla Culture Institute, otvaraju se pri postojećim klubovima, kulturno-umetničkim društvima srpske dijaspore i Srba u regionu.

Idejni tvorac mreže Tesla Instituta srpske kulture, prof Zoran Jovičić je namenio svoju zgradu od 700 kvadratnih metara, na Zvezdari za sedište te mreže u matici gde će se vršiti obuka profesora srpskog jezika, folklora, programiranja, direktora tih Tesla instituta srpske kulture, kaoi direktora muzeja srpske dijaspore pri tim Tesla institutima. Jovičić poručuje i da je najvažnije da se naša deca i unuci, državljani stranih država ponose aktivnostima svojih Tesla instituta srpske kulture, u svakom gradu gde žive.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here