Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da on i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosep Borel, u današnjem telefonskom razgovoru nisu imali bog zna šta jedan drugom da kažu o dijalogu Beograda i Prištine.

– Rekao sam mu da je Srbija spremna, po ukidanju taksi koje su anticivilizacijska mera, da razgovara sa Prištinom i da smo uvek spremni da govorimo o miru i kompromisu – rekao je Vučić novinarima, upitan o čemu je razgovarao i šta je rekao Borelu vezano za dijalog I situaciju na Kosovu I Metohiji.

Rekao je da je sa zvaničnikom EU razgovarao na dve teme – situaciji u regionu i, sa posebnim osvrtom, odnosima Beograda i Prištine.

Vučić je potvrdio da očekuje posetu Borela Beogradu krajem meseca.

Šef diplomatije EU Žosep Borel obavio je telefonski razgovor i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, saopšteno je u Briselu, uz najavu posete Beogradu i Prištini u narednim nedeljama.

Teme razgovora bile su poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji i u Srbiji uopšte, kao i značaj rada na nastavku dijaloga Beograda i Prištine, rečeno je u Evropskoj komisiji.

– Visoki predstavnik potvrdio je svoj odlučan i lični angažman kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine – rekao je portarol EU Peter Stano.

Borel je ponovio svoju nameru da poseti Beograd i Prištinu u narednim nedeljama, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Dodaje se da se Borel u razgovoru sa Hašimom Tačijem posebno interesovao za perspektivu formiranja nove Vlade u Prištini. On je pozvao kosovske partijske lidere Kosova da što brže napreduju u uspostavljanju vlade u interesu građana, kažu u Komisiji.

Borel je prilikom stupnja na dužnost šefa diplomatije preuzeo i ulogu glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine od Federike Mogerini. Više puta Borel je naglašavao da ce mu jedan od prioriteta biti rešavanje kosovskog pitanja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime