Žrtvu nacista otrgla od smrti

0

 

Vrhunski hirurg: Zdenka Crkvenjaš

Cela Češka i svi njeni vodeći mediji ističu primer lekarke kojoj je pošlo za rukom od sigurne smrti otrgne romsku devojčicu kojoj su neonacisti spalili gotovo celu površinu tela, što bi teško pošlo za rukom i najvrsnijim hirurzima u svetu!

 

Mlada lekarka, primarijus klinike u Ostravi Zdenka Crkvenjaš je kao devojčica u Češku izbegla u vihoru proteklog rata sa Ilidže iz Sarajeva, gde i dalje žive njeni rođaci. Ona je u novoj sredini, nakon završetka studija, za rekordno kratko vreme postala vrhunski hirurg.

Doktorka Crkvenjaš se u februaru ove godine prvi put susrela sa trogodišnjom pacijentkinjom Natalkom, nakon monstruoznog napada grupe čeških neonacista koji su, kroz prozor prizemne porodične kuće, u njen dečji krevetac ubacili "Molotovljev koktel".

 

Mala Natalka posle i pre serije operacija

Devojčica je u bolnicu dovezena sa 80 odsto spaljene kože najtežeg stepena i s minimalnim izgledima da će preživeti, s obzirom na to da decu tog uzrasta vreba smrt i kod 15 odsto opekotina na telu.

 

 

Međutim, 32-godišnja lekarka nije se predavala. Dok je policija pronalazila i hapsila jednog po jednog neofašistu, izvršioce zločina, u naselju Vítkov, kod Vitkovica, na istoku Češke, ona je najsavremenijim metodama i izuzetnom veštinom kakva se retko sreće kod hirurga njene specijalnosti, uspešno menjala deo po deo Natalkine kože.

Rezultat izuzetnog osmomesečnog rada mladog primarijusa dečjeg odseka klinike u Ostravi Zdenke Crkvenjaš, kojoj je majka Čehinja, a otac sarajevski Srbin, videla je juče cela češka javnost, u trenutku kada je, pred kamerama, brojnih novinarskih ekipa, već "otpisana" devojčica u pratnji srećnih roditelja živahno napuštala kliniku sa malo primetljivim tragovima nesreće, koji će biti otklonjeni u daljem postupku, na kontrolnim posetama klinici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here