Zvaničnici BiH o prijemu BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO

0

Nikola Špirić

"Ovo je jedna stepenica više na putu BiH ka evroatlanskim sigurnosnim sistemima", rekao je Špirić.

Predsedavajući Saveta ministara BiH, kako prenose sarajevski mediji, veruje da je ovo poziv svima koji rade u interesu građana da nastave sa dijalogom kako bi se nastavio napredak BiH.

Za hrvatskog člana u predsedništvu BiH Željka Komšića ovo je jedna od dobrih vesti za BiH.

Komšić kaže da će se BiH kada ispuni preostale uslove, a to je, kako navodi, realno očekivati nakon oktobarskih izbora, naći na korak od članstva u NATO-u, što je od izuzetne važnosti za BiH.

"Članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO-u je egzistencijalna stvar za BiH i njene građane", rekao je Komšić.

On je naveo da je dobijanje statusa MAP stvorilo i dodatne obaveze za BiH i njene organe vlasti, najpre da ispune ono što dosad nisu, a to je pitanje nepokretne vojne imovine i da izvrše reformu ustava tako da zemlja postane funkcionalna kako se očekuje od jedne članice EU i NATO-a.

Bošnjački član Predsedništvu BiH, koji je i predsedavajući kolektivnog šefa države, Haris Silajdžić se zahvalio zemljama članicama koje su dale podršku BiH za dobijanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

"Zahvalio bih se svim zemljama članicama koje su nam dale podršku, a posebno bih istakao ulogu SAD i Turske vlade koja je preko svog ministra vanjskih poslova gospodina Ahmet Davutoglua približila BiH ostalim članicama Saveza", rekao je Silajdžić za sarajevske medije.

On kaže da je pre dva dana imao poziv generalnog sekretara NATO-a Anders Fog Rasmusena sa kojim je do svakog detalja razgovarao o prijemu BiH u MAP.

"Treba istaći i jaku podršku zemalja bivše Jugoslavije, posebno Hrvatske i Slovenije, čiji su se predsednik Vlade i ministar vanjskih poslova naročito interesovali za sve detalje vezane za naš prijem u MAP", rekao je Silajdžić, koji se nalazi u Istanbulu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here