commons.wikimedia/Adrian Grycuk
Savet Evrope

Zamenik generalnog sekretara Saveta Evrope Bjern Berge kaže da, posle odluke Komiteta ministara SE da prosledi zahtev Kosova za članstvo Parlamentarnoj skupštini na davanje mišljenja, procedura prijema u tu organizaciju može da traje do dve godine.

Na pitanje da li u Savetu Evrope postoji volja za prijemom novog člana, Berg je naglasio da je ta organizacija “u principu otvorena za sve evropske zemlje”.

– Naravno, danas nam nedostaju dve zemlje, Rusija i Belorusija, koje iz poznatih razloga nisu članice – dodao je on.

Ambasador Portugalije u stalnoj misiji pri Savetu Evrope Žilberto Žeronimo smatra da je razvoj ovog procesa prirodan, iako priznaje da bi voleo da ulazak Kosova “bude element većeg jedinstva”.

Žeronimo je podsetio da je Portugalija država koja priznaje Kosovo i koja se zalaže za njegovo članstvo u organizaciji “koja ima za cilj da ujedini sve zemlje koje pripadaju Evropi”.

Među razlozima za podršku Portugalije, Žeronimo je naglasio da će, ukoliko proces članstva bude uspešan, biti data “prilika da građani Kosova imaju koristi od onih garancija koje sam Savet Evrope može da im pruži, pre svega pristup Evropskom sudu za ljudska prava”.

3 COMMENTS

  1. Za dve godine situacija se može razvijati na tri načina:
    – prvi, EU više ne postoji, jer izlaze zemlje koje ne žele da budu gurnute u WW3, pa savet Evrope više ne postoji
    – drugi, NATO se raspada, više nema Bonstvila na Kosovu i Metohiji, EU postaje neutralna, vraća se medjunarodnom pravu i time tzv Kosovo ne može biti član SE jer nije država, već teritorija pod nadzorom UN-a
    – treće, posle WW3 evropske zemlje se ujedinjavaju u Savez blizak Rusiji i Kini, a Kosovo i Metohija kao deo Srbije nije ni na dnevnom redu…
    Ko razume shvatiće….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here