EPA
Vladimir Putin

Granice DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, povezane sa teritorijom stranih država, su državne granice Rusije, navodi se u sporazumima o prijemu četiri regiona u sastav Rusije i formiranju novih subjekata.

Dokumenta su 30. septembra potpisali u Kremlju predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri regiona.
U sporazumima se, između ostalog, navodi:
– Do 1. januara 2026. godine u sva četiri nova subjekta biće na snazi prelazni period za rešavanje pitanja vojne obaveze i služenja vojnog roka.
– Takođe, do tada treba da budu rešena pitanja integracije novih regiona u ekonomski, finansijski, kreditni i pravni sistem Rusije, kao i u sistem organa vlasti.
– Rusko zakonodavstvo i drugi normativni pravni akti stupaju na snagu u novim regionima od dana njihovog prijema u sastav Rusije.
– Normativni pravni akti Hersonske i Zaporoške oblasti se ne primenjuju ako su u suprotnosti sa Ustavom Rusije.
– Istovremeno, normativni pravni akti DNR i LNR važe do kraja prelaznog perioda ili usvajanja odgovarajućeg pravnog akta Rusije.
– Vlade DNR i LNR nastaviće sa radom do formiranja novih administracija vršilaca dužnosti šefova republika.
– Vlade Hersonske i Zaporoške oblasti treba da formiraju administracije vršilaca dužnosti gubernatora u skladu sa ruskim zakonom.
Sporazumi se privremeno primenjuju od datuma potpisivanja, a stupaju na snagu od datuma ratifikacije.
Očekuje se da će se danas održati sednica Državne dume u cilju ratifikacije sporazuma, dok je za sutra zakazano razmatranje sporazuma u Savetu federacije.

2 COMMENTS

  1. … i dok se Rusija integriše , postoji akceleracija EU dezintegracije…što bi Srbi rekli: ko drugome jamu kopa, sam u nju pada !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here