FSS
Aleksandar Mitrović

Fudbalski savez Srbije predstavio je zvanično novi dres reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Kataru, a on je onakav kakav je najavljivan proteklih meseci zbog čega je bio meta kritika javnosti.

Osim novog dizajna dresa, najveća promena je novi grb nacionalnog saveza. Razdvajanje institucionalnog grba od reprezentativnog je praksa koja se već sprovodi u brojnim evropskim savezima (Belgija, Holandija, Francuska, Italija…), navodi se na sajtu FSS.

Nacionalni savez, kao krovna institucija, treba da bude predstavljen kao moderna i autoritativna organizacija čija je misija sveobuhvatna briga o fudbalu. S druge strane, grb koji će ubuduće krasiti dres nacionalnih selekcija simbolizuje i sadrži više vrednosti: tradiciju, strast, posvećenost, jedinstvo i hrabrost.

Inspirisan je tradicionalnim motivima, simbolima naše zemlje kroz istoriju i istorijsko nasleđe.

“Ideja je bila da se kreira jedinstveni oblik koji, iako nema heraldičku, ima simboličku vrednost”, navodi se u saopštenju FSS.

Centralni deo grba inspirisan je štitom koji se nalazi na spomeniku Knezu Mihailu Obrenoviću simbolu grada Beograda, ali i simbolu nove Srbije, nastale junačkim oslobođenjem od Otomanskog carstva. Podignut je 1882. iste godine kada se Srbija uzdigla iz kneževine u kraljevinu, prvi put u novom veku, a iste godine zajedno upotrebljene kao državni simbol štit sa ocilima i dvoglavi orao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here