pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kina i Japan razmenili su danas optužbe za pomorske incidente brodova obalske straže dve zemlje u vodama oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Kineska obalska straža saopštila je da su japanski ribarski brod i nekoliko patrolnih brodova upali prethodnog dana u vode oko arhipelaga koji se u Kini naziva Diaoju, a u Japanu Senkaku, prenosi Rojters.

Kineska obalska straža navodi da su preduzete mere u skladu sa zakonom i da su japanski brodovi dobili upozorenje, dok je japanska obalska straža saopštila da su dva kineska patrolna čamca, nakon upozorenja, napustila, kako je navedeno,”teritorijalne vode Japana oko spornih ostrva”.

Slični incidenti su se dogodili i u novembru i u oktobru ove godine, a sve su učestaliji pomorski sporovi koji uključuju Kinu, navodi Rojters.

Zvaničnik filipinske obalske straže optužio je ranije danas Kinu za novi incident u Južnom kineskom moru, navodeći da je kineska obalska straža koristila vodene topove protiv filipinskih brodova za snabdevanje i prouzrokovala “ozbiljna oštećenja motora” na jednom od njih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here