Crvena zvezda, najuspešniji i natrofejniji srpski fudbalski klub, stiže u Australiju! Šampion Evrope i sveta iz 1991. godine, a poslednje dve sezone redovan učesnik Lige šampiona, organizuje fudbalske kampove za talentovanu decu, a turneja počinje u četvrtak, 23. januara, na terenima Belih orlova u sidnejskom predgrađu Bonirig.

Povratak na stare staze uspeha i dva uzastopna plasmana u Ligu šampiona u 2018. i 2019, kao i u završnu fazu Lige Evrope 2018, doneo je srpskom fudbalskom gigantu pozamašan finansijski impuls. Značajan deo zarade usmeren je poslednjih godina u razvoj omladinske škole. Crveno-beli su za kratak period napravili značajan pomak u kompletnoj organizaciji omladinskog pogona, a pre svega u skauting službi koja danas funkcioniše na izuzetno visokom nivou.

Unapređeni uslovi Omladinske škole primakli su Zvezdu najsavremenijim fudbalskim školama u Evropi. U sklopu reorganizacije i investicije za budućnost, cilj Zvezdine škole je stvaranja igrača i dovođenje talentovane dece u Ljutice Bogdana. Ne samo iz cele Srbije, već i iz – celog sveta. Zvezda je tako odlučila da proširi kampove širom planete i ove godine stiže u Australiju.

Iz Boniriga u Kizboro

Milan Vučković, Milan Šušak i Žarko Glavaš

Trodnevni kampovi će biti održani u Sidneju i Melburnu. Tačnije od 23. do 25. janura Zvezdina akademija će biti održana na terenu Belih orlova u sidnejskom predgrađu Bonirig, a od 27. do 29. januara seli se u Melburn, u Sportski centar Springvejl Belih orlova u Kizborou.

Specifičnost ovog fudbalskog kampa je to da će ovo biti pravi skauting kamp.

Najtalentovanija deca će biti nominovana i biće odabrana za Zvezdin centralni kamp koji će se održati tokom jula i avgusta u Beogradu. Svako dete koje bude odabrano za probu u Beogradu, ostaće pod lupom Zvezdine omladinske škole i njihov fudbalski razvoj će biti pomno praćen.

Povodom održavanja ovako značajnog događaja za lokalnu fudbalsku zajednicu razgovarali smo sa trojicom lokalnih licenciranih trenera, čije su fudbalske akademije „Šušak Academy“ i „Glavaš Football Academy“ zvanični partneri Zvezdinog skauting kampa u Sidneju i Melburnu. Reč je o trojici bivših igrača Milanu Šušku, Žarku Glavašu i Milanu Vučkoviću.
– Zvezdin kamp je specifičan po tome što dolaze čak četiri Zvezdina trenera u Australiju.

Nikola Jelić kao glavni koordinator Zvezdine škole, stiže sa trojicom trenera, Nikolom Serpakom, Urošem Uroševićem i Miloradom Vilotićem – kaže Milan Šušak, osvajač A-lige sa Brizbejnom 2010. Šušak je, inače, u bogatoj karijeri branio i boje novosadske Vojvodine.
Mladi stručnjak je dalje napomenuo da je svrha ovog kampa da se stvori platforma koja bi omogućila lokalnoj deci da budu prepoznata i da im se olakša put ka stvaranju profesionalne fudbalske karijere.

Sve je spremno za doček Zvezdine škole – Vučković, Šušak i Glavaš

– Ja sam kao mlad igrač dobio šansu da treniram u Vojvodini. Iskoristio sam tu priliku i ostvario profesionalnu karijeru. Zvezdin skauting kamp će najtalentovanijoj deci biti svojevrsna prečica ka fudbalskom razvoju i daljoj karijeri. Naravno, mnogo zavisi od individualnog truda i upornosti mladih fudbalera – zaključio je Šušak.

Ima šta da se nauči

Šušak je, inače, ponikao u Bonirigu, a šansa koju je dobio u Vojvodini uveliko je doprinela da ostvari profesionalnu internacionalu karijeru.
ŽŽarko Glavaš je napomenuo da se Zvezdin kamp organizuje širom sveta, a na završnu smotru biće pozvana odabrana deca.

– Sa kolikom ozbiljnošću je Zvezda pristupila kampu u Australiji najbolje se vidi iz činjenice da je Nikola Jelić, glavni koordinator Zvezdinog omladinskog pogona, koji inače ne putuje na kampove po Evropi i svetu, odlučio da dođe u Australiju. Radi se o ozbiljnom projektu i Zvezda ništa ne prepušta slučaju, već želi da i australijski ogranak njene omladinske škole stane na sigurne temelje već od samog početka, a za dobrobit srpskog fudbala – istakao je Glavaš.

Milan Vučković je najavio da će Zvezdini treneri, ako za to bude potrebe, uskladiti održavanje treninga ili ujutro ili uveče.

– Radiće se izuzetno ozbiljno i imaće šta da se vidi i nauči – istakao je Vučković. – Kroz Zvezdinu fudbalsku mrežu svako izabrano dete će dobiti mogućnost da nastavi progres u karijeri i kroz druge evropske škole i klubove , primera radi u Belgiji, Engleskoj, odnosno gde god Zvezda ima svoju mrežu.

Veliki događaj za srpsku zajednicu u Australiji počinje idućeg četvrtka. U oba kampa ostalo je još nekoliko upražnjenih mesta i još nije kasno da se prijave zainteresovana, talentovana deca. Ko zna, možda baš na kampovima u Sidneju i Melburnu, Crvena zvezda pronađe novog Miloša Degeneka…

Zahvalnost sponzorima

Trojac Šušak, Glavaš i Vučković napomenuli su da će sami treneri Zvezde voditi treninge u različitim grupama, a da će njih trojica dodatno pomoći, jer vlada ogromno interesovanje u srpskoj zajednici za ovaj fudbalski kamp. Oni su se zahvalili i Nikoli Jugoviću, predsedniku Belih orlova iz Boniriga, kao i upravi istoimenog luba iz Melburna, koji su im izašli u susret i ustupili njihove terene za održavanje kampa.

Zabava u Maderi 25. januara

Trenerski trojac je obavestio i da će u subotu 25. januara, po završetku sidnejskog kampa, biti održana zabava u restoranu Madera, gde smo i vodili ovaj razgovor za „Vesti“.
Svrha zabave će biti da se zajednici dodatno predstavi Zvezdina omladinska škola, da se iskaže zahvalnost sponzorima, a takođe će biti proglašena i imena dečaka izabranih za završni kamp u Beogradu. Bogatu zabavu u Maderi, pre selidbe kampa u Melburn, dodatno će začiniti bend „Šampioni“.

Akademija i u budućnosti

Iako još nije potvrđeno, ali na osnovu velikog interesovanja za predstojeći kamp, postoji velika mogućnost da se Zvezdina akademija ponovo održi u Australiji u bliskoj budućnosti. Želja svih u ovom projektu je da se Zvezdina škola ustali na Petom kontinentu i da iz nje ponikne neki novi Ninković ili Degenek, koji će zaigrati na stadionu „Rajko Mitić“.

NIKOLA JELIĆ NA ČELU CRVENO-BELOG TRENERSKOG TIMA

Dolazimo po nove asove

Stariji navijači Crvene zvezde dobro pamte da su njihovi ljubimci osamdesetih godina prošlog veka, najčešće pod komandom legendarnog trenera Branka Stankovića, nekoliko puta odlazili u Australijiu na zimske pripreme posle kojih su postizani vrhunski rezultati.
Crveno-beli se sada vraćaju na Peti kontinent, doduše, sa kampovima omladinske škole, ali na našem najvećem stadionu ovaj događaj iščekuju s jednakim uzbuđenjem kao i domaćini u Sidnjeu i Melburnu.

– Posle jednog zaista sjajnog kampa u Beogradu, pa u Beču, Termama Čatež, Kanadi, Čikagu i Moskvi, gde smo radili sa više od 500 dece, veoma se radujemo prilici da kampove organizujemo i u Australiji – kaže koordinator Zvezdine omladinske škole Nikola Jelić.
Mladi stručnjak dodaje:

– Nakon svih tih kampova, s velikom radošću prihvatili smo poziv gospodina Glavaša da dođemo i u Australiju. Svesni smo prilike koja nam se pruža, ne samo za još veću popularizaciju našeg kluba među našim ljudima u ovoj zemlji, u kojoj inače imamo mnogo navijača, već i za rad sa tamošnjom talentovanom decom po Zvezdinim metodama. Siguran sam da ćemo već ove godine naći neke nove, buduće igrače našeg kluba, koji će dobiti poziv da jednom dođu na dodatna testiranja, rad i kaljenje u Beogradu – kaže koordinator Nikola Jelić.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime