Tanjug

Košarkaši Crvene zvezde odbranili su titulu u ABA ligi pošto su u petom odlučujućem meču finala pobedili Partiza 80:77 i seriju završili rezultatom 3-2.

Klub sa Kalemegdana je došao do šestog pehara u poslednjih sedam sezona i na vrhu večne liste izjednačio se sa večitim rivalom.

“Majstoricu” u dvorani “Aleksandar Nikolić”, nažalost, ponovo su obeležili indicenti i prekidi, a delegat i sudije su u trećoj četvrtini odlučili da isprazne dvoranu tako da je utakmica završena tek posle tri i po časa igre.

Klub iz Humske je poslednji put prvak ABA lige bio još u sezoni 2012/13, dok su crveno-beli posle osvojenog Kupa Radivoja Koraća ove sezone došli i do nove regionalne titule.

Posle boljeg starta ekipe Dejana Radonjića (6:0), Partizan je brzo uhvatio priključak i najviše zahvaljujući raspoloženom Kevinu Panteru došao do prednosti, koja je u drugoj četvrtini iznosila i maksimalnih plus 7 (32:25). Crno-beli su u tim trenucima propustili priliku da možda obezbede i dvocifrenu prednost, a nakon serije grešaka na obe strane Zvezda je serijom 6:0 uspela da se vrati na pola koša minusa (34:33).

Na odmor se otišlo sa četiri poena prednost za goste zahvaljući pogođenom šutu Zeka Ledeja za tri poena – 37:33.

Košarkaš Crvene zvezde Ognjen Dobrić proglašen je za najkorisnijeg igrača finalne serije.

Poluvreme je, zbog zahteva sudija da se deo navijača Zvezde “povuče” u gornje delove partera, trajalo 45 minuta, a domaći su bolje počeli drugi deo meča i mini serijom 4:0 došli do izjednačenja 37:37.

Nije se mnogo igralo u trećem periodu kada je sudijska trojka usled ubacivanja predmeta u teren ponovo otišla u svlačionicu. Rezultat je bio 39:39 na šest minuta i 46 sekundi pre kraja tog dela meča.

Delegat i arbitri su zahtevali da se dvorana isprazni ili će Partizanu biti uručena titula i tek posle više od 40 minuta prekida utakmica je nastavljena.

Oba tima kao da su rasterećenije nastavila utakmicu pred praznim tribinama, bilo je mnogo mini serija i vođstva na obe strane, a u ključnim trenucima ipak su skoncentrisaniji bili igrači domaćeg tima. Ispostavilo se da je jedan od presudnih poena postigao Nejt Volters, koji je na 58 sekundi pre kraja pogodio trojku za 78:75.

Partizan je u penal završnici pokušao da napravi čudo, čak je posle promašenog penala Alekse Avramovića dobio šansu da trojkom obezbedi produžetak, međutim, šut Pantera iz velike udaljenosti nije bio precizan.

Oba tima ukupno su imala 35 izgubljenih lopti – Zvezda 16, Partizan 19.

Davidovac je bio najefikasniji u timu sa Kalemegdana sa 15 poena (1/8 za tri) uz 6 skokova, Volters je doda 12 (7as), Nikola Kalinić 11, a Luka Mitrović 10.

U poraženoj ekipi Panter je zabeležio 27 poena (5/11 za tri), Avramović 12 (5sk, 4as), Dalas Mur 11, dok je Matijkas Lesor upisao 9 poena, 13 skokova, 2 asiszencije, 5 ukradenih i 4 izgubljene lopte.

1 COMMENT

  1. Razmisljam samo koliki je to stres i nerviranje za same igrace. Na cijoj god da ste “strani”, svi znamo da ti momci uzivaju u igri i igra je prvi razlog zasto su tu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here