Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.03.2015.
20:35
B92 A

Sramota: Porođaj u Srbiji noćna mora!

U vreme kada Srbiji preti demografska katastrofa, umesto da postane jedno od najlepših iskustava svake žene, materinstvo je vrlo često prava noćna mora.

Odnos u porodilištu za trudnice neretko je i ponižavajući te je svaka deseta žena u Srbiji zbog lošeg iskustva na porođaju odlučila da više nikada ne rađa decu.

Reuters/A.L.
Sramotan odnos prema trudnicama, a "kukaju" kako treba više dece da se rađa

Ovo su rezultati istraživanja "Sloboda rađanja", koje je prošlog meseca na 2.583 porodilje sprovela nevladina organizacija Centar za mame. Prema istraživanju samo 37 odsto žena imalo je privilegiju da odluči kako želi da se porodi, čak 63 odsto porodilja je bilo žedno, a oko 20 odsto gladno.

- Rezultati istraživanja su bili zaista poražavajuci shvatili smo da se ženama najveći broj zaposlenih u porodilištima i ne predstavi ni imenom ni prezimenom, preko 60 odsto njih ne zna n išta se radi sa njihovim telima, medicinske procedure nisu uopšte objašnjene - kaže za B92 Jovana Ružičić, direktorka centra za mame.

Reuters/J.C.
Ne plaše se žene samog porođaja koliko odnosa prema njima u porodilištima

- Mislim da Ministarstvo i naše udruženje imaju istu misiju, a to je da žene iz porodilišta izlaze sa osmehom, a ne životnom traumom - dodaje ona.

Iz Ministarstva zdravlja najavljuju rigoroznije mere i kontrolu u porodilištima.

- Imaju rok da svi dobiju bedževe sa identifikacijom, a drugi deo kontrole će se odnositi na anketu trudnica koje su se porodile ili dolaze na pregled. Onaj ko ne bude imao rezultate, moraće da bude smenjen - navodi ministra zdravlja Zlatibor Lončar.

Direktor kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo smatra da je veoma važno, da porodilišta budu prijatna i za majku, ali i za dete.

- Bitno je da promenimo taj stav i da se porodilišta vrate i da budu onakva kakva su bila, a taj proces je sada započet - kaže Mišel Sen Lo.

Početak poboljšanja kvaliteta usluga u porodilištima počinje u trenutku kada jedno od najvećih porodiličta u Srbiji GAK Narodni front obeležava 60 godina rada.

POVEZANE VESTI

Petak 13.03.2015. 20:46
Јесте.... женама је мало што су под стресом због објективних околности, него морају да мисле да случајно не "наљуте" сестру или не дај Боже - доктора... На жалост - много доброг и стручног особља је отишло којекуде, а овај мање више шкарт што је остао је - Богу плакати... част изузецима - али мало их је.... и све мање....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online