Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 12.08.2011.
16:35
Beta A

Putari ne odustaju do ispunjenja zahteva

Radnici pet putarskih preduzeća iz Nibens grupe najavili su da će nastaviti proteste do ispunjenja svih zahteva, ali nisu želeli da otkriju na koji način će protestovati.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović
 

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović kaže da radnici traže isplatu svih zaostalih zarada, obezbeđenje sredstava za neometani rad firmi i da se u roku od 60 dana usvoje planovi reogranizacije tih preduzeća.


Vukanovićeva smatra da su za situaciju u putarskim preduzećima Nibens grupe odovorni Agencija za privatizaciju i banke, koje su omogućile da dugovanja preduzeća budu dva ili tri puta veća od vrednosti njihove imovine.
 

"Sindikati su od 2007. godine upozoravali na nepravilnosti koje se dešavaju, ali niko od nadležnih nije reagovao na to", naglasila je ona.

Pismo Ivici Dačiću

 

Samostalni sindikat putara Srbije zatražio je u otvorenom pismu ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, da se "odmah prestane sa represivnim merama" policije prema radnicima preduzeća Nibens grupe koji protestuju, kao i da se utvrdi odgovornost zbog dosadašnjeg postupanja.
 

U pismu se kaže da policija upada u preduzeća i onemogućava radnicima slobodu kretanja, da su predsednici sindikalnih organizacija privođeni na informativne razgovore, kao i da su radnici bili "izloženi i fizičkim nasrtajima" policije. Takođe se navodi da veliki broj policajaca u neposrednom kontaktu sa radnicima izražava solidarnost sa njima.
 

Uvažavajući Vaše ideološko opredeljenje, nadamo se da ćete u narednom periodu delovati u interesu radnika i kapacitete Vašeg ministarstva staviti u funkciju sprečavanja daljeg uništavanja putne privrede u Srbiji i masovnog gubitka radnih mesta, navodi se u pismu koje je potpisala predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović


Vukanovićeva je kazala i da AIK banka, koja je najveći poverilac Nibens grupe, čini napore da se za putare obezbede plate. Banka od lokalnih samouprava i drugih dužnika Nibens grupe, istakla je ona, traži da plate svoja dugovanja, a ako nemaju novca teraju ih da uzmu kredite.
 

Vukanovićeva je ocenila da to nije dobar način, jer se time lanac zaduživanja širi i na investitore Nibens grupe.
 

Predsenik Samostalnog sindikata u Bačkaputu Đuro Trivunović kaže da vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković, koji je uhapšen 12. maja nije mogao da ošteti ta putarska preduzeća za 250 do 300 miliona evra sam, već da je imao čitav tim koji je stajao iza njega.
 

"Tih para nigde nema, a glavni krivac je država, odnosno Agencija za privatizaciju, koja je imala mehanizme za kontrolu u preduzećima. Išlo se namerno na to da se preduzeća unište", kazao je Trivunović.
 

Radnici i danas protestuju

Predstavnici sidnikalnih organizacija iz pet putarskih preduzeća Nibens grupe kazali su da radnici i danas protestuju u krugu svojih pogona, ispred kojih se nalazi policija.


 

Oni su naveli da su počele isplate zarada radnicima tih firmi čiji su računi blokirani zbog dugovanja od oko 180 miliona evra, ali da se većini zaposlenih i dalje duguje po četiri zarade.
 

Radnici preduzeća za puteve "Niš", "Beograd", "Kragujevac" i "Vranje" i "Bačkaputa" iz Novog Sada, koji posluju u okviru Nibens grupe počeli su proteste u utorak, 9. avgusta, a u sredu ih je pojavljivanje jakih policijskih snaga sprečilo da blokiraju saobraćaj i radove na Koridoru 10.
 

Banke, kojima Nibens grupa duguje oko 130 milion evra, dogovorile su prošle nedelje restrukturiranje tog sistema i obećale da će biti odblokirani računi putarskih preduzeća.
 

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i izvlačenja 32 miliona evra iz Fabrike maziva Kruševaca, koju je kupio u privatizaciji.

POVEZANE VESTI

Petak 12.08.2011. 17:33
Nenormalno je da se policijom udara na radnike. To sigurno nije demokratija. Cudno je da nam se policija uopste nije promenila od devedesetih, i dalje su samo marionete u rukama vlasti. Za sada, ovu su prioriteti policije Slobinog kaplara: 1. Opkoljavanje radnika 2. Pratnja Jeleni Karleusi 3. Opsada groblja u Vreocima Ivice, alal vera!
Petak 12.08.2011. 18:28
Каква бре вера,он је комунац,а SePSa уопште није странка,већ секта.Па људи,зашто се ови вампири поново вратише да нас убијају на рате,они су наследници комунистичке партије,они су нас и довели довде да изгубимо Косово,па зар ће они да га бране!?Докле ћемо да трпимо идеологију које се одрекао сав нормалан свет?И ко уопште овог вепрића постави да нам квари животе и прави нас лудима?!
Subota 13.08.2011. 22:54
Pa Mrka Vam dao platu za april, sta ce Vam vise. Boze svasta, moze i od vazduha da se zivi, vidite kako nasi ministri lose zive. Samo su 2 puta bili na odmoru ove godine
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online