Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 27.09.2011.
14:13
Lj. Ivanović - Vesti A

Zadužili i unuke da dobiju izbore

Prodajom državnih obveznica u vrednosti od milijardu evra Srbija je došla u fazu rekordne zaduženosti. Međutim, za premijera Mirka Cvetkovića to je "istorijski događaj" jer pokazuje da su srpski vrednosni papiri popularni i u vreme krize.

Čekaju ih dugovi: Generacije koje će otplaćivati kredite

Istina je da su obveznice planule, ali ne zato što je Srbija "finansijski Eldorado" već zbog veoma visokih kamata.

Zaduživanje kao uspeh: Mirko Cvetković

Staro pravilo glasi da što su kamate niže, država je pouzdaniji dužnik i obrnuto.

Sa kamatom od 7,25 odsto, na pozajmljenu milijardu, poreski obveznici će vratiti 1,725 milijardi evra "istorijskog događaja".

Ako se pogleda stanje javnih finansija države, pre bi se moglo reći da smo "finansijski Titanik" u kojem curi na sve strane, dok orkestar svira budućim davljenicima.

Motiv za novo zaduživanje je jednostavan - državna kasa je prazna.

Tu rupu trebalo je da popuni prodaja Telekoma Srbija, ali kako je tender propao, a obaveze za plaćanje dospevaju, vladi nije ostalo drugo do da iznova zajmi.

- Za državu nema druge opcije osim da se dodatno zadužuje, jer ako do sada nismo smanjili javnu potrošnju, sigurno je da se to neće desiti u izbornoj godini.

Aleksandar Stevanović

Državi treba ove godine oko milijardu evra i bez toga će vlast biti u velikom problemu - ocenio je Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.


Srpski državni dug je limitiran na 45 odsto bruto društvenog proizvoda, a dostigli smo već 41 procenat.

U tesnom rasponu od još četiri odsto i deindustrijalizovanoj državi sa starim stanovništvom, dva miliona nezaposlenih i milion i po penzionera šanse da vlada ne posegne za novim zajmom su naučna fantastika.

Izvesno je - otplata će čekati naredne generacije.


Prema računici Vladimira Gligorova sa Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, da bi Srbija mogla da otplaćuje ovaj zajam, društveni proizvod bi morao da poraste 7,25 odsto u dolarima, da dinar ne slabi i da inflacija bude kao ona u zemlji iz koje pozajmljena valuta dolazi, dakle SAD, oko dva odsto.
 

- Srpska privreda teško da to može da ostvari u dogledno vreme - navodi Gligorov.


Visoka kamata na zajmove je toplomer dugoročne prognoze stanja privrede neke zemlje, a on pokazuje da veća groznica trese samo Grčku, na čije obveznice građani moraju da plate 22 odsto kamate, Portugal 11,7 i Irska 8,7 odsto. Zajmovi Hrvatske nose kamate od 5,8 odsto, a Nemačke samo dva i po odsto.

Za tri godina vlada uzajmila 5,6 milijardi evra

Ogroman Cvetkovićev dug

Kabinet Mirka Cvetkovića verovatno će ući u istoriju kao vlada koja je najviše zadužila građane Srbije. Ako se saberu samo veliki dugovi Srbije u mandatu ove vlade, plus milijarda evra koju nam je MMF odobrio u aranžmanu iz predostrožnosti, za tri godine smo pozajmili 5,6 milijardi evra!


To je, grubo rečeno, posledica strukture privrede koja je okrenuta potrošnji, a ne proizvodnji.

Drugi razlog je odluka vlade, pre izbijanja recesije, da se na međunarodnom finansijskom tržištu zaduži kako bi konačno završila nekoliko velikih i skupih infrastrukturnih projekata, poput Koridora 10, mosta preko Save u Beogradu, obilaznice oko prestonice, mosta kod Beške...

Treći razlog, možda i najvažniji, jesu dva udara svetske ekonomske krize, 2008. i 2011. godine, koja su na kolena bacila i mnogo jače privrede od srpske.


U takvim okolnostima, doslovno za penzije, odbranu dinara od sunovrat u hiperinflaciju koja bi usledila, vlada je morala da pozajmljuje.


Među najvećim zajmovima su aranžmani sa Međunarodnim monetarnim fondom od tri milijarde evra, od čega je gotovo dve i po utrošeno za sprečavanje dubljeg sunovrata dinara!


Od Svetske banke Srbija je pozajmila 800 miliona dolara od čega nije povukla još 200 miliona. Kod Rusa smo se zadužili za milijardu dolara, od čega je 800 miliona namenjeno železnici, a 200 budžetu, dok se sa Kinom pregovara o zajmu od 200 miliona dolara.
 

Mlađen Kovačević

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je veoma čudno to što Svetska banka prihvata aranžman kojim je obuhvaćeno popunjavanje budžeta, jer je to obično oblast u koju uskače MMF, a dodaje i da ma koliko da su uslovi povoljni, sigurno je da će biti problema prilikom otplate.


- Ta nepodnošljiva lakoća zaduživanja je neprihvatljiva, jer država već previše duguje međunarodnim finansijskim organizacijama, domaćim bankama, drugim državama poput Kine ili Rusije ili za izdate hartije od vrednosti, za koje je morala da odloži dospeća na 2012. godinu, jer ne može predviđenom dinamikom da ih servisira.

Generalno, zaduživanje po principu 'Uzmi sve što ti život pruža, dok si na vlasti' je nemoralno jer će sadašnju potrošnju morati da vraćaju naredne generacije - kaže Kovačević.

U Srbiji izbori najskuplja igračka

Stranke gutaju budžet

Koliko su izbori u Srbiji pretvoreni u skupu igračku dovoljno govori podatak da je samo na održavanje prethodnih 2008. godine iz državnog budžeta za njih izdvojeno 14 miliona evra, dok bi, prema procenama predstojeći, čiji datum još nije poznat, mogli da pojedu još gotovo polovinu te sume za stranačke predizborne aktivnosti.


Stranačka kampanja koja je startovala s prvim jesenjim danima mogla bi, prema rečima Zorana Stojiljkovića, da olakša budžet, odnosno džepove građana za dodatnih pet do sedam miliona evra.
 

Zoran Stojiljković

Ukupna cifra koja ide na promociju može dosegnuti i 15 miliona evra, jer, kako kažu u Transparentnosti Srbije za kompletnu političku aktivnost političke stranke su trošile sedam do osam miliona evra, a sada će kako kažu u toj NVO, suma biti duplirana, zbog partijskog manevra kojim se dobio efekat duplog povećanja.


- Prvobitno su stranke htele da se izdvaja 0,30 odsto, ali je to sprečila Venecijanska komisija, pa je novi Zakon o finansiranju političkih aktivnosti zadržao stare procente, 0,1 odsto iz budžeta u izbornoj godini i 0,15 za finansiranje redovnih aktivnosti.

Međutim, umesto finansiranja iz budžeta umanjenog za transfere, osnovica je sada rashodni, odnosno neumanjen budžet, a razlika više nego dupla -kažu u ovoj NVO.

D. D. - Vesti

Vučić: Milijarda dolara za izbornu kampanju

Cena ostanka u foteljama

 

Aleksandar Vučić

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić optužio je vlast da će novi kredit od milijardu dolara potrošiti na izbornu kampanju i da je nepotrebno zadužila sve građane samo zbog "što dužeg ostanka u foteljama".


- Oni stvarno misle da smo svi mi kreteni - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.


Vučić je naveo da se premijer Mirko Cvetković "presrećan hvali na televiziji" kako su na međunarodnom finansijskom tržištu emitovali obveznice za milijardu dolara po kamati od 7,25 odsto godišnje.


- Pa, za te banke nema unosnijeg posla od poslovanja sa Vladom Srbije, jedino su možda unosniji droga i belo roblje - rekao je Vučić.


On je naveo da rupa u budžetu, odnosno deficit, iznosi 400 miliona dolara i da zato nema potrebe za zaduživanjem od milijardu dolara, i dodao da će novac od kredita biti utrošen za izbornu kampanju vlasti.


Rata otplate 1,832 milijarde evra

 

Dug Srbije od početka godine povećan je za 1,1 milijardi evra i to je posledica zaduživanja države izdavanjem drugoročnih dinarskih obveznica na domaćem tržištu.

 

Kad se pogleda valutna struktura, više od polovine javnog duga ili ravno 59,9 odsto odnosi se na zaduženje u evrima, u dinarima 18,5 odsto, dok je na druge valute 21,6 odsto.

 

Ukupan spoljni dug, koga čine dug javnog i privatnog sektora, iznosi 22,734 milijarde evra. Dospela glavnica je 1,54 milijarde evra, a redovna kamata - 292 miliona evra. Ukupno 1,832 milijardi evra.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.09.2011. 15:36
da ti stavim povez preko ociju ili ne...
Utorak 27.09.2011. 17:35
Srbija ima takve ravnice, takvu zemlju, takve prirodne potencijale, a zadužuje se. Kada neko ima sve uslove da bude bogat, a jedva sastavlja kraj s krajem i narod crkava od gladi, onda to jasno ukazuje na činjenicu da taj nije sposoban i da nije u stanju da vodi državu. MMF je smrt za male države, robovlasnik i ko god se kod njih zadužuje taj rizikuje sopstveni suverenitet ili što bi Njegoš rekao: "Miš u tikvi što je nego sužanj?!"
Utorak 27.09.2011. 14:58
Ovo je zlocin prema sopstvenom narodu. Siguran sam da odgovorni za ovaj zlocin nikad nece deliti sudbinu svog naroda vec ce pobeci u rezervnu otadzbinu. Na njihovu nesrecu ima nas koji pamtimo!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online