Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.07.2010.
12:30
N. S. Preradović - Vesti A

Šta uvozi Srbija? Lešnik iz Gruzije, egipatske gaće...

Muški donji veš, gas-maske, kese, flomasteri, aparati za disanje, čađ, bakterije, crni luk, svinjska i ovčija creva samo su neki od proizvoda na koje Srbija troši teško zarađene devize.

U Srbiji su prošle godine jabuke odlično rodile, ali su uglavnom ostale na granama, s obzirom da zbog niske cene proizvođači nisu imali račun da ih oberu - zato smo za inostrane jabuke potrošili 4,9 miliona dolara...
 

Na spisku robe, koja bi u Srbiji mogla da se proizvode, a koje se dugo uvoze jesu šibice, lampe, igračke, žvake, veštačka kosa, cveće, školski pribor, naftalin... Ako je i moguće pronaći opravdanje za uvoz ovakvih proizvoda, teško ko bi mogao da nađe valjan razlog zbog čega Srbija kao poljoprivredna zemlja, u kojoj su se domaćini odvajkada ponosili punim ambarima i sušnicama, milione i milione evra troši na uvoz voća, povrća, mesa.
 

U toku prošle godine, prema podacima Privredne komore Srbije, uvezli smo 1.846 tona krompira u vrednosti od 0,8 miliona dolara, paradajza čak 23.257 tona na šta je potrošeno 18,5 miliona dolara, a na 1.350 tona šargarepe skrckano je 0,4 miliona dolara. Pasulj, neizbežno jelo na domaćim trpezama naši trgovci takođe uvoze, a lane smo za 12.485 tona ove poslastice dali 12,7 miliona dolara. Vojislav Stanković, saradnik-istraživač u Privrednoj komori Srbije, kaže da pasulj najviše uvozimo iz Kazahstana.

Šibice - mogli bismo da ih proizvodimo i u Srbiji, ali nekako imamo račun da ih uvozimo...
 

- Pasulj ćemo nažalost još dugo uvoziti, jer su naši prinosi od jedne tone po hektaru niski i nedovoljni. Sve dok država ne kompenzuje deo dohotka poljoprivrednicima, trgovci će ovu kulturu nabavljati po povoljnijim cenama u inostranstvu - priča Stanković.
 

Da je tuđe slađe, pokazuje i primer paprike koju uvozimo iz Makedonije, Grčke, Turske, Španije. Lane smo za 13.536 tone ovog povrća potrošili 4,9 miliona dolara, dok smo za 949 tone kruške isplatili okruglo milion dolara. Posebno je poražavajuća činjenica da smo prošle godine na uvoz 13.536 tona jabuka potrošili 4,9 miliona dolara, jer Srbija u dovoljnoj količini proizvodi ovo voće.
 

- Lane su jabuke dobro rodile, ali je pozamašan deo roda ostao na grani, jer proizvođači zbog niske cene nisu imali računa da je beru i prodaju. Osim toga mi nemamo ni kvalitetnu tehnologiju skladištenja, tako da su se trgovci odlučili da ovo voće kupe u inostranstvu, jer im je isplativije - navodi Stanković.
 

U Srbiji kupujemo i kosu iz inostranstva

Na 677 tona svežih jagoda spiskali smo 0,8 miliona dolara, dok smo za 3.314 tona crnog luka uvezenog uglavnom iz Holandije, Belgije, Češke, ali i daleke Australije potrošili 2,5 miliona dolara. Lešnik nam dolazi iz Gruzije, Nemačke i Turske, smokve iz Albanije, a beli luk iz Kine.
 

Oko 3.750 tona svinja za klanje platili smo 6,3 miliona dolara, dok smo za 7.039 tona svinjskog mesa izdvojili rekordnih 18 miliona dolara. Razlog ove sumorne statistike leži u činjenici da država ne izdvaja dovoljno za poljoprivrednu proizvodnju.
 

- U 2010. za subvencije je planirano svega 18 milijardi dinara, a ceo budžet za poljoprivredu je skromnih 25 milijardi dinara. To je velika šteta, jer naša zemlja raspolaže sa 0,6 hektara obradivih površina po glavi stanovnika, što nema nijedna druga zemlja u Evropi. Kada bismo to iskoristili, bili bismo poljoprivredna velesila - navodi dr Stanković.
 

Nije poljoprivreda jedino mesto gde tražimo hleba preko pogače. Slična, ako ne i gora situacija je sa tekstilnom industrijom. Dok se domaće tekstilne fabrike gase ili grcaju u dugovima, robu najviše uvozimo iz Kine, a muške platnene i kukičane gaće iz Egipta. Izgleda da su topliji džemperi koje uvozimo sa Madagaskara od onih koje štrikaju zlatiborske pletilje. Iglama, špricevima, aparatima za disanje naše bolnice snabdeva Libijska Džamahirija, dok sušena jaja uvozimo iz Južne Amerike.
 

Na uvoz upaljača na gas koji se ne mogu ponovo puniti spiskali smo prošle godine 1,75 miliona dolara, na hemijske olovke sa izmenljivim uloškom blizu 1,8 miliona dolara, dok smo za hemijske olovke od plemenitih metala dali gotovo 100.000 dolara.
Da spisak bude kompletniji, pobrinuli su se maštoviti uvoznici koji širom zemaljske kugle kupuju i u Srbiju donose ljudsku kosu, lišće, a do pre nekoliko godina uvozili smo i majmune.

Albanski sir pobedio sjenički

Slovenačko kukavičje jaje

Više ulažemo u kante, nego u selo

Koliko košta kilogram košulja?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online