Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.02.2011.
02:58
Ž. Marković - Vesti A

BiH: Bojni otrov i dalje ubija

Petnaest godina nakon završetka rata u BiH sve je više dokaza o tome da je bošnjačka Armija BiH tokom sukoba u toj zemlji koristila bojne otrove.

Igor Ignjatović postao invalid zbog trovanja "Beharom"

Novo šokantno svedočenje, koje je ovih dana objavljeno u medijima u Srpskoj, potvrđuje da određen broj pripadnika Vojske RS i danas oseća posledice bombardovanja njihovih položaja projektilima u kojima su se nalazili bojni otrovi.

O tome je pričao i Igor Ignjatović, nekadašnji pripadnik Prve gardijske brigade VRS, koji je naveo da je biološko oružje koje je koristila Armija BiH kod njega i njegovih saboraca izazvalo teške posledice po zdravlje, a u mnogo slučajeva i smrt.
 

On je rekao da su improvizovani projektili tipa "strela" i priručne bombe, kojima je njegova jedinica krajem decembra 1993. i početkom januara 1994. godine bila izložena na Nišićkoj visoravni, bojnim otrovima bili punjeni u ratnim radionicama "Behar 1" i "Behar 2", smeštenim u podrumima Medicinskog i Građevinskog fakulteta u centru Sarajeva.
 

"Mladi gardisti iz Banjaluke i cele Krajine u novembru 1993. prebačeni su na ratišta oko Sarajeva gde smo, odmah po dolasku, bili izloženi dejstvu čudnih projektila, koji su ličili na izdužene tromblone. Ti projektili nisu imali ni inicijalnu kapislu, ni eksplozivno punjenje, već su se pri udaru u zemlju lomili na pola. Bili su punjeni nekim plavkastim prahom, materijom neobičnog i neprijatnog mirisa, koja bi obojila sneg svud oko mesta rasprskavanja projektila", rekao je Ignjatović.
 

Prve posledice izlaganja bojnim otrovima osetili su gardisti iz Ključa i Drvara.
 

"Bili su to čelično zdravi i probrani momci, baš kao i mi iz Banjaluke. Žalili su se na bolove u grudima i stomaku, povraćali su i znojili se na temperaturi od minus 20 stepeni. Neki od njih obolevali su i na nervnoj bazi. Na slične simptome u mojoj jedinici žalili su se Igor Preselj, te Siniša Đaković, koji je kasnije umro od karcinoma. Prvi znakovi bolesti kod mene su počeli da se javljaju u januaru 1994, kada sam osetio malaksalost i bolove u grudima", ispričao je Ignjatović.
 

Kada je počeo da pljuje krv, Igor je sa ratišta hitno prebačen u banjalučki Klinički centar, a potom i na beogradsku VMA, gde su mu u martu 1994. dijagnostikovali Hočkinsovu bolest, maligno obolenje limfe.

Citostatici, a kasnije i hemoterapija kojom je lečen, potpuno su uništili Igorov organizam, a njegovo telo nije uspelo da se izbori sa bezazlenim prelomom noge zbog čega mu je ona amputirana.
 

Njegovo svedočenje bi moglo da posluži u pojedinim sudskim procesima, koji bi tek trebalo da se vode pred sudovima u BiH, a nadležni iz MUP-a RS pozvali su sve bivše borce sa sličnim slučajevima da se jave i svedoče o onome što su prošli.
 

Po Alijinom naređenju

 

Podsetimo, "Vesti" su prošle godine pisale o tome da je Armija BiH koristila rakete punjene bojnim otrovima koje su se punile u specijalnoj fabrici u Sarajevu koja je imala kodno ime "Behar"! Korišćenje bojnih otrova u ratu protiv Vojske RS počelo je 1. septembra 1992. godine kada je po naređenju Alije Izetbegovića i komandanta bošnjačke vojske Sefera Halilovića formirana ta fabrika. Objavljeno je da je u Beharu napravljeno više od 200 projektila te vrste.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online