Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 19.04.2011.
20:38
Srna A

Mesić tajni svedok protiv Gotovine

Splitska organizacija "Hvidra" zatražila je od hrvatskog državnog tužioca Mladena Bajića da pokrene istragu protiv bivšeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, jer je nelegalno dostavio Haškom tribunalu brionske transkripte.

Optužuju ga da je dostavio Brionske transkripte Hagu: Stjepan Mesić
 

Predsednik "Hvidre" Mario Tomasović uveren je da je Mesić prekršio zakon i Ustav kada je dostavio Hagu brionske transkripte, prenose hrvatski mediji.

"Nije slučajno da se Mesić već danima nalazi u Kini", kaže Tomasović.

On smatra da se Mesić skriva na Dalekom istoku zato što je bio tajni svedok haškog Tužilaštva i zato što im je nezakonito dao dokumente iz Tuđmanovog sefa.

"Mesić je građanin Hrvatske kao i svaki drugi i zato tražimo da se protiv njega pokrene istraga", rekao je Tomasović i naglasio da je Mesić uvodio strane novinare i obaveštajce u prostoriju sa tajnim transkriptima.

Brionske transkripte pojedinci u Hrvatskoj smatraju glavnim dokazom Haškog suda u dokazivanju zločinačkog poduhvata protiv Srba iz Krajine.

Ovi transkripti su razgovor hrvatskog državnog i vojnog vrha, na čelu sa Franjom Tuđmanom, uoči akcije "Oluja", 5. avgusta 1995. godine.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, s druge strane, smatra da brionski transkripti nisu jedini dokaz na kojem je Haški sud utemeljio svoju presudu, kao što se u javnosti zadnjih dana percipira.

Haški sud 15. aprila hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio je krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj tokom i nakon vojne akcije "Oluja" bio da se prisilno i trajno ukloni srpsko stanovništvo iz Hrvatske. Ivanu Čermaku izrečena je oslobođajuća presuda.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.04.2011. 20:44
Ако је у Кини како ћемо да му доставимо пензију 25-тог ?
Utorak 19.04.2011. 21:00
Jedna stvar mi nikako nije jasna. Dakle, oni (pobornici generala i ostali) podržavaju Haški sud, pravo i pravicu, žele da se svima sudi i osudi, ili oslobodi ako su nevini itd. A zašto onda se protive tome što su ti transkripti poslani? Ako u tim transkriptima nema ništa protivno zakonskim osnovama, zašto su protiv njih? Sami sebi uskaču u usta. Dakle, protiveći se tome što su ti transkripti izručeni, nisu svjesni da samo potvrđuju da je osuda pravilna i da onda očito u transkriptima ima zločinačkih činjenica. Dakle, oni ne žele prikazati istinu.
Utorak 19.04.2011. 22:26
kakoje to on mogao dati nešto za što zdušno tvrdite da ne postoji.ne možete tvrditi da niste počinili zločine,a sa druge strane tražiti da se sudi vašem bivšem predsjedniku jer je nekome dao dokaze o zločinima.vi u hrvatskoj ste se skroz pogubili izgleda da vas i vaše latinsko lukavstvo polako napušta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online