Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 05.06.2011.
06:40
Večernje novosti A

Mladić dobija zaostale penzije

Država je uplatila na račun porodice Ratka Mladića oko pet miliona dinara na ime zaostalih penzija ratnog komandanta VRS, piše beogradska štampa.

Porodica Ratka Mladiće dobiće sve zaostale penzije

Jednom od doskoro najtraženijih svetskih begunaca penzija je poslednji put isplaćena decembra 2005. godine, kada je račun zamrznut. Od tada je na ovaj račun leglo više od 60 uplata.


- Sada ne postoji nijedan razlog da porodica ne dobija uredno sve njegove penzije - kaže za "Novosti" porodični advokat Mladića Miloš Šaljić.
 

Ovlašćenje za podizanje penzije Ratko Mladić je dao svom sinu Darku samo dan pre nego što je izručen Haškom tribunalu. To znači da će prva "slobodna“ penzija koja će biti uplaćena na Darkov račun biti - junska. Ona bi trebalo da iznosi oko 80.000 dinara, kako navode u Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika.
 

General Mladić se penzionisao 2002. godine, kada mu je prestala aktivna vojna služba. Pravo na penziju ostvario je marta iste godine. Na poseban račun isplaćivao mu je Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika.


Do 2005. godine ovlašćenje da podižu Mladićevu penziju imali su supruga Bosiljka i sin Darko, kao i dvojica aktivnih oficira tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore - Branislav Puhalo i Blagoje Govedarica.
 

Kada je skinuo uniformu, Mladić, koga su srpske vlasti uhapsile krajem prošlog meseca, dobijao je penziju preko 30. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije, čiji je osnovni zadatak bio da brine o statusu pripadnika VRS koji su se prekomandovali u VJ. Centar su činili Mladićevi saborci iz VRS, a tužilaštvo Haškog tribunala ga je na suđenjima označavalo kao dokaz da je Srbija podržavala aktivnosti VRS u BiH.
 

Iako je odmrzavanje penzije prvi korak ka vraćanju prava koja pripadaju Mladićevoj porodici, ona od države očekuje i da vrati oko 14.000 evra koliko je zaplenjeno prilikom jednog od četiri pretresa porodične kuće na Banovom brdu.
 

- Rekli su mi u tužilaštvu za ratne zločine da će im vratiti taj novac. Oduzeli su ga protivzakonito, zbog čega i tužimo državu - otkriva advokat Šaljić. - Mi, međutim, smatramo da to nije dovoljno, već tražimo da nam vrate i kamatu, kao i da plate sve troškove koji su u međuvremenu nastali.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.06.2011. 07:07
Dragi Generale izvini sto su te ovi "reptili"izdali ali jedno znaj da vecina Srpskog naroda i Srpske dece te postuje voli i zahvalna ti je na svemu sto si za nas ucinio,pokazao si nam da ljubav prema Srpstvu i svojoj zemlji nema cenu,mnogi manastiri se mole za tvoje zdravlje i da ti milostivi Bog olaksa sve teskoce! ZIV NAM I ZDRAV BIO GENERALE RATKO MLADICU!!!!!
Nedelja 05.06.2011. 09:22
Ђенерале, жив нам био, многе пензије дочекао!
Nedelja 05.06.2011. 07:12
shta je to za njih ...uzeli su deset miliona za njegovu glavu...ali muchice oni porodicu josh malo....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online