Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 26.08.2011.
04:41
Srna A

SAD slale špijuna na Tompsonov koncert

Zaposleni u američkoj Ambasadi u Zagrebu prisustvovali su 2007. godine koncertima Marka Perkovića Tompsona, strahujući da bi njegovi obožavaoci mogli da budu jezgro budućeg neofašističkog pokreta, objavljeno je danas na sajtu "Vikiliksa" .

Budući neofašisti ili zalutala omladina: Na Tompsonovom koncertu u Čavoglavama

Diplomatska depeša o ovome upućena je Vašintonu 1. avgusta 2007. godine. Američki ambasador u Zagrebu Robert A. Bratke odlučio je da pošalje jednog od svojih stažista na Tompsonov koncert u Splitu, deset dana posle famoznog zagrebačkog koncerta na Maksimiru koji je izazvao velike kontroverze u Hrvatskoj, ali i inostranstvu.

Bratke u depeši zaključuje da je Tompson na Starom placu u Splitu uspeo da kontroliše publiku i zaustavi isticanje ustaških simbola. Navodi se da je Tompson svoje obožavaoce pozvao da se uzdrže od korišćenja nacističkog pozdrava, ali se nije ustezao od napada na svoje kritičare u medijima i javnom životu.

"Iako policija nije dozvolila unošenje zabranjenih simbola na stadion, Perkovićevi mladi obožavaoci dobili su iskustvo konzervativnog koncerta usmerenog na porodične vrednosti, predanost Bogu, uz ekspresije nacionalnog ponosa i pesme kojima se slavi pobeda u hrvatskom ratu za nezavisnost", piše Bratke.

Američki ambasador zaključio je da mnogi Tompsonovi obožavaoci gravitiraju prema ekstremnoj desnici, ali i da manjina koja ističe zabranjene simbole iz Drugog svetskog rata "očito predstavlja pogrešno usmerenu mladost, koja možda kompenzuje što su bili premladi da bi služili u ratu, a ne stvaranje neofašističkog pokreta".

Većina posetilaca Tompsonovog koncerta, piše Bratke, su mladi ljudi od 15 do 30 godina.

"Perković je nedavno počeo da se distancira od svoje radikalne prošlosti. Prestao je da izvodi određene jako zapaljive pesme i ublažio je svoju retoriku, ali i dalje nije javno osudio hrvatsku vlast tokom Drugog svetskog rata niti priznao njihove zločine", zaključuje Bratke.

POVEZANE VESTI

Petak 26.08.2011. 08:34
Bio je u prvom redu,posle je uzeo autogram i cd.
Petak 26.08.2011. 05:05
LJIIGAAA JJJbeoteee amer spy HIIIIk
Petak 26.08.2011. 08:59
Pa šta je tu čudno? ameri, bre kao ozbiljni ljudi, štite svoje investicije po svetu...Pa nisu oni neki lelemudi pa da samo bacaju pare uzalud... A inače, ima malo istine u onome da kad bi se zanemarilo KO peva, u nekim pesmama bi mogli da se pronađu MNOGI (one sa U motivima se NE RAČUNAJU) - bez obzira na naciju... Mada je čovek počeo sa U ideologijom i kao takav zgrnuo ogromnu lovu... Hebiga, kao svi ratni profiteri...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online