Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 11.03.2012.
22:56
Beta A

Novi incidenti između Albanaca i Makedonaca

Novi incidenti dogodili su se u noći između subote i nedelje između Makedonaca i Albanaca u Skoplju, Tetovu i Prilepu, saopštila je danas makedonska policija.

Policija: Arhiva

Jedan Makedonac star 15 godina odveden je u bolincu pošto ga je prebila grupa Albanaca, neki od kojih su bili naoružani bejzbol palicama, u centru Skoplja, navela je policija. Policija je privela pet napadača.

U skopskom naselju Gorče Petrov gde žive većinski Makedonci, nepozati napadači su bejzbol palicama napali i udarali jednog 66-ogodišnjeg čoveka i zatim pobegli u pravcu naselja Saraj gde žive većinski Albanci.

U Tetovu su privedena dvojica od grupe napadača koji su izvršili napad na dvojicu ljudi. U napadu je povređen i jedan policijski službenik iz policijske stanice Tetovo. Dvojici privedenih, radi se o dva brata, određen je 48-očasovni pritvor.

U Prilepu oko jedan sat iza ponoći napadnut je 17-ogodišnjak koga je veća grupa lica udarala u glavu tvrdim predmetima, navela je policija. On je zadržan u bolnici u Prilepu na lečenju.

Bezbednosne snage su inače ojačale prisustvo na ulicama makedonske prestonice, posebno oko mesta gde se okupljaju mladi kao što su šoping centri ili parkovi.

Dopisnik agencije Frans pres je konstatovao da je broj policjskih vozila i policajaca u Skoplju povećan. Takođe policajci u civilu se nalaze u vozilima gradskog prevoza.

Broj međuetničkih sukoba, između dve najveće zajednice u Makedoniji, porastao je od četvrtka u Skoplju kao i u Tetovu, i u njima je povređeno najmanje 14 osoba.

Najveći broj incidenata odvija se nakon što je, pre nedelju dana, policajac makedonske nacionalnosti ubio dvojicu Albanaca u Gostivaru u svađi oko parking mesta. Ovaj incident podelio je makedonsku javnost između onih koji osuđuju i onih koji odobravaju njegov postupak.

Od tada je bilo niz incidentata, kao što je napad maskiranih lica u autobusu u kome je šest osoba završilo u urgentnom centru, kamenovanje autobusa u centru Skplja, tuča između Makedonaca i Albanaca u Tetovu, kao i drugih napada nožem i tuča.

Makedonski premijer Nikola Gruevski juče je osudio incidente koji se desavaju u Skoplju i u drugim gradovima Makedonije i rekao da će počinitelji biti kažnjeni.

On je pozvao roditelje i nastavnike da utiču na mlade ljude da se uzdrže od takvog delovanja. Gruevski je pozvao političke subjekte da ne zloupotrebljavaju situaciju i rekao da time neće doprineti svom dolasku na vlast već će samo dati lošu sliku o sebi.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.03.2012. 23:00
Јужна Србија. Бежањем од свог правог имена, побегли сте и од нас. Сад нека вас растргну црне птичурине, признали сте их...
Nedelja 11.03.2012. 23:11
Kosmet je bio najveci zalogaj ....sad ide lako cepanje C.Gore, Makedonije, i dela posustale na kolenima Grcke i eto VELIKE ALBANIJE Uz veliku pomoc USA-NATO-DS-eto preokreta
Nedelja 11.03.2012. 23:31
u bjrmakedoniji kada su se pobunili posle 2000-te ,siptare od totalnog vojnog poraza spasili a ko drugi nego amerikanci , steta nasa bratja su bili na pragu da rese brzim i efikasnim rezom, tada su se umeshali ambasadori .....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online