Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 09.09.2012.
01:05
Srna A

Patrijarh: Sarajevo ne sme da ostane bez hrišćana

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej apelovao je tokom molitve za mir u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu da se sva hrišćanska braća potrude da Sarajevo ne ostane bez hrišćana.

Srpski patrijarh Irinej
 

"Imam slobodu da sa ovog svetog mesta, pre svega predstavnicima crkvene jerarhije i svoj braći hrišćanskoj uputim apel da se potrudimo da Sarajevo ne ostane bez hrišćana. Ovo je drevni hrišćanski grad", poručio je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej zahvalio je Bogu što je omogućio zajedničku molitvu koje bi trebalo da se događaju češće u vremenu u kojem živimo, "kada su vrednosti pomaknute na periferiju ljudskih interesa i ideologija".

"Molim se Gospodu da nas zbliži! Mnogo je vremena prošlo od kada smo se mi hrišćani podelili. Naš narod ima izreku i kaže: `podeljena kuća je osuđena na propast`. Mnogo je vremena prošlo u podeljenosti te to zahteva mnogo vremena i da se zbližimo", rekao je Njegova svetost.

Patrijah Irinej je naglasio da hrišćani imaju isto Jevanđelje koje se čulo tokom večerašnje molitve i mnoge druge istine koje su jedinstvene.

"Na tome bi trebalo da gradimo našu budućnost", istakao je patrijarh srpski, zahvalivši domaćinu kardinalu Vinku Puljiću što je upriličio misu povodom Međunarodnog susreta za mir u Sarajevu koji organizuje zajednica Svetog Egidija.

Tokom propovijedi kardinal Puljić zahvalio je posebno za prisustvo srpskog patrijarha, koje nosi poruku mira.

Posebnu zahvalnost Puljić je izrekao zajednici Svetog Egidija što je izabrala Sarajevo kao mjesto susreta molitve za mir.

"Molitva nam je bila snaga za izdržavanje strahota rata.Sada se sve više nadvija oblak beznađa, pa nam je važno da iz ovog grada krene poruka nade i dosta pozitivne energije - da nije grijeh što smo različiti, već u toj različitosti treba da stvaramo život i suživot tolerancije i nastojimo da izgradimo bolje sutra", naglasio je Puljić.

Patrijarh Irinej stigao je u Sarajevo gdje mu je u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice priređen doček i u njegovu čast služena doksologija.

NJegova svetost učestvovaće u radu Međunarodne konferencije za mir "Naša je budućnost živjeti zajedno – religije i kulture u dijalogu" koja se od 9. do 11. septembra održava u Sarajevu u organizaciji zajednice Svetog Egidija.

Misi za mir u Katedrali Srca Isusova prisustvovali su katolici i drugi hrišćani iz BiH, ali i drugi koji su došli u Sarajevo kako bi učestvovali na Međunarodnoj konferenciji za mir.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.09.2012. 02:31
Српски патријарх Иринеј је наш први патријарх који је издао Светосавље . Срби – народ мој, Христов народ , а не папин! Свети Сава Он католичке хришћане назива браћом иако се моле свом свецу ратном злочинцу Алојзију Степинцу чија се слика налази и у катедрали у којој је учествовао на њиховој миси. Католичка црква се није поделила него одвојила од осталих.
Nedelja 09.09.2012. 02:34
Artemije: Izdaja pravoslavlja Najglasniji protivnik dolaska pape bio je raščinjeni vladika Artemije. On je i nedavno u intervjuu za Tanjug rekao: - Papa u Srbiju može doći kao predstavnik države Vatikana, a zašto bi morala Crkva da ga dočekuje na veličanstven način. On kao verski poglavar ne može da dođe, jer je on jeretik i sektaš, a želja da se približimo njemu je izdaja pravoslavlja. To nije moj stav, to je stav svih svetih otaca kroz vekove.
Nedelja 09.09.2012. 02:33
АНТПАПИСТИ , ПРАВИ ПРАВОСЛАВЦИ- СВЕТОСАВСКОГ РОДА владика АРТЕМИЈЕ vladika valjevski Milutin vladika žički Hrizostom vladika banjalučki Jefrem vladika banatski Nikanor vladika dabrobosanski Nikolaj vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) vladika sremski Vasilije vladika mileševski Filaret vladika timočki Justin Све владике у Синоду су паписти са циљем да Србе покатоличе !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online