Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.02.2014.
13:03
Đ. Barović - Vesti A

Odbranio sam i Njegoša i Radovana

Nekadašnji predsednik Vlade RS i aktuelni načelnik opštine Krupa na Uni, Gojko Kličković otišao je u Haški tribunal misleći da će pomoći odbrani Radovana Karadžića, a nije ni slutio da će morati da brani i Petra Petrovića Njegoša i njegovo kapitalno delo "Gorski vijenac".

Gojko Kličković, svedok koga Hag nije uspeo da zbuni
 


U svom prvom intervjuu po povratku iz Haga, Kličković za "Vesti" kaže da mu je neverovatno na šta se sve u tom sudu troše pare, kada se tužioci sasvim ozbiljno bave istorijskim događajima koji nemaju nikakve veze sa ratom u Bosni.

U Hagu optužiše i Njegoša?!

- Tek kada sam se vratio u Krupu čuo sam koliko su mediji bili šokirani haškim optužbama Njegoša, ali i sprdnjom da više nijedan pesnik ili junak iz naše epske poezije nije "bezbedan". Na moju sreću, ja sam samo branio Njegoša.

Kako ste uopšte došli na priču o "Gorskom vijencu"?
- Rekao sam da je Radovan u razgovoru sa čelnicima SDS-a stalno citirao Njegoša: "Nema posla u plaha vladara", jer nas je na taj način upozoravao da se ne ponašamo nepromišljeno donoseći odluke. Tužiteljka se uhvatila za taj citat i valjda, da bi me iskompromitovala, počela da analizira "Gorski Vijenac".

Oborio sarajevsku tužbu

I sami ste bili optuženi za ratne zločine?
- Pravosnažno sam oslobođen svih optužbi i u prvostepenom i u drugostepenom postupku koji se vodio u Sarajevu. Moja odbrana je sadržala 2.000 stranica, a većinu sam pripremio i za sud u Strazburu.

Kako je reagovao Karadžić?
- Prvo je bio u čudu, a onda mu je bilo i smešno i žalosno, pa je pokušao da to prekine. Isto je pokušao i predsednik sudskog veća, ali nije vredelo. Ja sam toj ženi na kraju rekao da je veoma neozbiljno, u situaciji kada sam spreman da dam odgovore na veoma teške tačke optužnice, da me ona propituje o događajima pre nekoliko vekova, i to sa Lovćena, onima koje i vremenski i teritorijalno nemaju veze sa optužbama.

Neki Srbi posprdno su najavili da bi u Hagu mogli da budu optuženi i Mojsije, Filip Višnjić ili Nikola Tesla?
- U jednom trenutku sam pomislio da će me tužiteljka optužiti da se ponašam kao Nikoletina Bursać, zato što je stalno bio antiprotivan. Iskreno, tada bih i mnogo bolje mogao da joj pariram, jer su Branko Ćopić i Petar Kočić ipak iz mog kraja.

Šta mislite da je prava pozadina spominjanja Njegoša u Hagu?
- To što se Haški tribunal potpuno izgubio u lažnim optužbama. Uspeo sam potpuno da opovrgnem tezu tužilaštva da su Srbi hteli ili započeli rat u Bosni. Dokazao sam i da su svi potezi srpskih vlasti imali utemeljenje kako u Ustavu SFRJ, tako i u tadašnjim saveznim i republičkim zakonima. Da li je verujete da mi je jedan od eksperta Tužilaštva odgovorio da nikada nije pročitao nijedan od tih dokumenata?! Još neverovatnije mi je što se ni advokati mnogih prethodno optuženih Srba nikada nisu služili tim dokumentima.

"Sumnjivci" Ćopić i Kočić

Možda će Hag i Ćopićevu "družinu hajduka Jovanče" doživeti kao preteču udruženog zločinačkog poduhvata?
- Ove godine slavimo 100 godina od rođenja i 30 od smrti proslavljenog pisca. Sve i da joj je Branko Ćopić sumnjiv, verujem da bi haška tužiteljka teško mogla da objasni kako je onda preveden na više od trideset jezika.

Petar Kočić je dobro prošao, i njegov "Jazavac pred sudom" mogao je da bude spomenut u sudnici?
- Ma, njega sam ja hteo da spomenem, ali nije bilo vremena, a sudija je tražio veoma kratke odgovore.

Ipak, Karadžić i SDS su dovedeni u direktnu vezu sa početkom rata u BiH?
- To je tek posebna priča, jer SDS nije imao ikakve veze sa ratom. SDS nije hteo stvaranje Republike Srpske, već opstanak u Jugoslaviji. Građanski rat je rodio Srpsku i otuda i nije bilo šablona u ponašanju na terenu.

Ipak, postojala je takozvana Preporuka, odnosno Direktiva A i B kojom je vršen progon nesrpskog življa?
- To apsolutno nije tačno. Reč o uputstvima lokalnim rukovodstvima u slučajevima kada su većinski ili manjinski narod u nekoj opštini. Međutim, ta direktiva nema nikakve veze sa progonom nesrpskog življa, već upravo suprotno da se učini sve kako bi se u većinski srpskim opštinama obezbedila sigurnost svim komšijama. To je ta takozvana Varijanta A. Ništa više od toga.  

Pročitajte još:

Niko nije pošteđen haške demokratije: Njegoš

* "Njegoš je slavio ubijanje muslimana"

* Hag i Njegošu sudi za genocid

* Budale opasnih namera

* "SAD diriguju Haškim tribunalom"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online