Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.05.2016.
03:10
Vestionline A

Želeli Oksford, dobili Alkatraz

Kada se danas kaže ime Lepoglave, gradića u srcu Hrvatskog Zagorja, većina ljudi, pa i oni iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, odmah će pomisliti na čuvenu kaznionicu.

wikimedia.org/Rosier-HR
Simbol grada: Kaznionica Lepoglava 

- Da je bilo više sreće, Lepoglava bi danas bila hrvatski Oksford, a ne hrvatski Alkatraz - ističe Marijan Škvarić, dugogodišnji gradonačelnik Lepoglave.

Naime, u ovom mestu je od kraja 16. veka radila svetovna gimnazija, a polovinom narednog veka ustanovljene su studije filozofije i teologije, za koju je lepoglavski univerzitet dobio pravo na dodelu doktorata. U Lepoglavi je odbranjeno 75 doktorskih disertacija, pa je stekla status prvog hrvatskog univerziteta. Gimnazija i univerzitet su postojali zahvaljujući katoličkom redu pavlina, ali je red 1786. ukinut ukazom cara Josipa Drugog. Kada su pavlini prognani iz Lepoglave, zatvorene su i obe obrazovne ustanove.

Sredinom 19. veka prazni pavlinski samostan pretvoren je u kaznionicu koja je i danas jedna od najvećih na Balkanu. Uočio Prvog svetskog rata, 1914. godine, izgrađena je nova zgrada, u obliku zvezde, prema tada najmodernijem, irskom modelu. Između dva rata u Lepoglavi su, kao politički zatvorenici, robijali Josip Broz Tito, Moša Pijade, Rodoljub Čolaković, Radivoje Davidović, Mihajlo Javorski i mnogi drugi poznati komunisti.

Manastir u zatvoru

Deo kaznionice Lepoglava koji je vraćen crkvi sada se preuređuje ponovo u samostan. Ali, pošto reda pavlina ovde nema, prostor će se iskoristiti za crkvene i svetovne potrebe stanovnika Lepoglave, ne bi li se gradiću vratio epitet versko-kulturnog središta severozapadne Hrvatske, kaže Andrija Kišiček, lepoglavski župnik.

Tokom Drugog svetskog rata u ovom zatvoru je stradalo preko 2.000 antifašista. Potom je Lepoglave nakratko dopao i Alojzije Stepinac, kardinal u NDH, do kućnog pritvora u rodnom Karšiću. U doba SFRJ, sedamdesetih godina, u Lepoglavi su bile zatvarane vođe pokreta Hrvatsko proleće koji su kasnije postali ugledni političari: Šime Đodan, Hrvoje Šošić, Vlado Gotovac, Dražen Budiša, Ivan Zvonimir Čičak. Tu je robijao i Franjo Tuđman, potonji prvi predsednik Hrvatske.

Iako se Lepoglava nalazi u blizini dva auto-puta koji povezuju Zagreb sa Gracom i Budimpeštom, ovaj gradić je teško pronaći. Nečijim propustom, do Lepoglave nema putokaza, nema ni imena Lepoglave na putokazima na auto-putu, a ni na raskršćima državnih i regionalnih cesta. Gradonačelnik Škvarić se godinama trudi da ispravi taj propust, ističući da Lepoglava zapravo ima mnoge turističke i privredne potencijale, kao što je čuvena čipka.

Ipak, sve se vrti oko robijašnice. Smeštena je u centru grada i u njoj radi većina meštana. Lepoglava i dalje slovi kao najveća i najzloglasnija kaznionica Hrvatske.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online