Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 11.12.2010.
00:41 >> 14:09h
blic.rs A

Jeremić: Smenjuju me interesni krugovi

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić biće smenjen odmah posle izbora u Demokratskoj stranci zakazanih za 18. decembar, a odluka je doneta nakon skandala sa bojkotom dodele Nobelove nagrade za mir. Jeremić je danas za medije rekao da ga od početka ministarskog mandata smenjuju određeni "interesni krugovi".

Nema više fluida između šegrta i gazde: Vuk Jeremić i Boris Tadić
 

Kako piše beogradski “Blic”, izvori bliski kabinetu predsednika Borisa Tadića navode da za najozbiljnijeg kandidata za novog šefa diplomatije važi sadašnji politički direktor ministarstva Borko Stefanović.

"Radim svoj posao najbolje što mogu"

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio da su spekulacije o njegovoj smeni štetne, jer šalju svetu pogrešan signal da nema jedinstva u državnom vrhu u vezi sa ciljevima i prioritetima spoljne politike, što prema njegovim rečima nije slučaj.

"Mene određeni interesni krugovi, posredstvom medija, smenjuju od trenutka kad sam stupio na dužnost ministra spoljnih poslova", rekao je Jeremić. On je za beogradske medije rekao da se podizanje intenziteta takvih spekulacija po pravilu događa uoči važnih dešavanja u zemlji ili inostranstvu. "Ja radim svoj posao i to ću nastaviti da činim najbolje što mogu, ali moram da skrenem pažnju na štetnost ovakvih spekulacija", dodao je ministar inostranih poslova Srbije.

Nezadovoljstvo potezima ministra Jeremića počelo je još jesenas nakon ishitrenog podnošenja srpske rezolucije Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, uprkos dogovorima sa Briselom o tekstu. I tada je, kao i u slučaju sa odlukom o bojkotu dodele Nobelove nagrade, ministar Jeremić samostalno odlučivao i, procenjeno je, time naneo veliku štetu Srbiji.

Zamera mu se takođe što je “predsednika doveo u zabludu da se priprema kontrarezolucija i da Srbija hitno treba da preduhitri Albaniju“, što se kasnije ispostavilo kao netačno. Poslednje Jeremićevo soliranje bilo je kap na punu čašu, pa je Tadić, navodno, zatražio njegovu smenu.


Narušena atmosfera poverenja između Beograda i EU

U kabinetu predsednika Srbije smatraju da je Jeremić diskreditovao Vladu i predsednika Srbije svojom odlukom o bojkotu dodeljivanja nagrade kineskom disidentu, dugogodišnjem borcu za ljudska prava, ali i da je poništio sav trud uložen poslednjih nekoliko meseci u stvaranje atmosfere poverenja između Srbije i Brisela.

Kako piše “Blic”, promenu odluke o bojkotu i smenu Jeremića sa mesta šefa diplomatije tražili su i mnogi ugledni pojedinci i članovi stranke, a među prvima predsednik političkog saveta DS Dragoljub Mićunović. Mićunović i Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog savet Ministarstva spoljnih poslova, lično su otišli u kabinet na Andrićevom vencu i izrazili svoje neslaganje sa bojkotom.


Jeremić nije spreman da da ostavku

"Procenjeno je da je Jeremić postao neupotrebljiv kao šef diplomatije, ali i da ne treba čekati rekonstrukciju Vlade za njegovu smenu jer se očekuje da neće mirno otići s vlasti. On je već interno rekao da nije spreman za ostavku", rekao je izvor “Blica” blizak Vladi.


Šef srpske diplomatije juče nije hteo da komentariše najave o smeni. Premijer Mirko Cvetković je rekao da će biti smenjen svako ko odstupi od spoljne politike koju je formirala Vlada, a glavni cilj su evropske integracije i osim toga dobri odnosi sa velikim državama kao što su SAD, Rusija, Kina i druge.

Cvetković je rekao da Vlada nije donela odluku da niko ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir, već je to bila instrukcija i odluka ministra spoljnih poslova. Na kraju je, tako, na dodelu otišao zaštitnik građana Saša Janković...

POVEZANE VESTI

Subota 11.12.2010. 01:07
Mislim da je naredjeno od mentora sa zapada.Govorili su pred rezoluciju o Kosmetu u UN-u kako treba smijeniti Jeremica.Ovo sa nobelovom nagradom je bila samo farsa pred javnoscu !
Subota 11.12.2010. 01:03
Сви су лажљиви и превртљиви, као и Блиц. Треба сачекати, ништа им не верујем. У задње време се служе невероватним намештаљкама.
Subota 11.12.2010. 13:51
Ја мислим да гласови који су ишли за ДС су управо и ишли само због Јеремића...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online