Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 19.01.2011.
12:40
Vestionline A

I Euleks istražuje trgovinu organima

Misija EU na Kosovu Euleks počela je da priprema teren za istragu podovom navoda da je premijer Kosova Hašim Tači odgovoran za ubistva srpskih zatvorenika i prodaju njihovih organa, dok se "Hjuman rajts voč" zalaže za imenovanje specijalnog tužioca koji ima iskustva u istraživanju ovakvih slučajeva, izvestio je danas nezavisni internet portal "EU observer".

I Euleks se uključio u  istragu o trgovini organima na Kosovu i Metohiji
 


Glavni tužilac Euleksa Izabel Arnal i zamenik kosovskog tužioca Sevdije Morina sastali su se nedavno sa albanskim kolegama u Tirani kako bi od njih dobili garancije da će albanske vlasti sarađivati u istrazi.
 

"To je bio prvi sastanak ove vrste i prerano je reći da li će Tirana sarađivati, izjavila je portalu predstavnica za štampu Euleksa.
 

Prema njenim rečima, Euleks je pre tri nedelje pismeno zatražio od izvestioca Saveta Evrope, švajcarskog senatora Dika Martija, čvrste dokaze o tvrdnjama da je "Drenička grupa", na čelu s Tačijem, odgovorna za trgovinu organima i da je on najodgovorniji za šverc droge i oružja pre, za vreme i posle rata na Kosovu.

"Znamo da je Marti dobio pismo, ali ne znamo šta će nam proslediti", rekla je ona.
Marti je juče dao medijima na albanskom jeziku dva intervjua u pomirljivom tonu, naveo je "EU observer".
 

"Znam da traganje za istinom može biti bolno, ali nikad mi nije bila namera da kritikujem ili kriminalizujem čitavu zajednicu", rekao je Marti internet agenciji Albinfo, sa sedištem u Švajcarskoj.
 

"Kada je reč o nezavisnosti Kosova, nikad se nisam protivio nezavisnosti samoj po sebi. Protivio sam joj se i kritikovao je iz pravne perspektive, pošto način na koji je proglašena nezavisnost nije sasvim ispravan."
 

U izjavi za Radio-televiziju Kosova, švajcarski senator je rekao: "Ljudi veoma bliski Tačiju su bili umešani, tako da je vrlo teško zamisliti da on nikad nije čuo o tome... Ni na koji način ne mogu da zamislim da je Tači lično učestvovao u vađenju organa",preneo je "EU Observer".
 

Nevladina organizacija "Hjumen rajts voč" (HRV), sa sedištem u SAD, pozvala je Euleks da imenuje "nezavisnog specijalnog tužioca visokog ranga, koji ima iskustva u istraživanju kompleksnih kriminalnih slučajeva", kao i da pokrene novi program za zaštitu svedoka radi istrage.
 

Lote Lejht, koja je na čelu kancelarije HRV u Briselu, izjavila je da bi zapadne zemlje trebalo da iskoriste priliku i potraže odgovore na pitanje šta se dogodilo sa 1.900 ljudi, od kojih dve trećine kosovskih Albanaca, koji se i dalje vode kao nestali posle sukoba 1998. i 1999. godine.
 

"Mada podržavaju istragu Euleksa o navodnim zločinima Oslobodilačke vojske Kosova, SAD i evropske vlade bi trebalo da izvrše pritisak na Srbiju da iznese saznanja o sudbini nestalih, uključujući tela koja su premeštena, uništena ili sahranjena u Srbiji", rekla je ona.
 

Tači je u više navrata osudio Martijev izveštaj kao "klevetu" čiji je cilj da ukalja ime OVK i dovede u pitaje legitimitet kosovske države.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.01.2011. 12:43
Нема од тога ништа!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online