Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.02.2011.
03:22
Večernje novosti A

Ništa od manje Vlade

Personalnih promena u Vladi će biti! Ali, od radikalnije rekonstrukcije i smanjenja broja resora nema ništa!

Sve stolice u Vladi Srbije i dalje će, nažalost, biti popunjene
 

Kako pišu beogradske ”Večernje novosti”, pozivajući se na izvore u vladajućoj koaliciji, svi glavni igrači vlasti voleli bi da srežu kabinet bar na 18 resora, ali im je suviše komplikovano da samo godinu dana pre isteka mandata ulaze u tu političku misiju.


Praktično, vrh DS mnogo je bliži odluci da se samo personalno zameni nekoliko ministara. Rekonstrukcija, koja će se bar formalno naći na pregovaračkom stolu vladajućih stranaka, bila bi duga i zamršena. Zbog ukidanja resora, morali bi da se menjaju Zakon o ministarstvima i budžet za ovu godinu.


Pregovori po usvajanju ostavki ministara iz G17 plus

Konačno, pregovori o personalnim promenama biće zakazani čim se u ponedeljak u parlamentu konstatuju ostavke Mlađana Dinkića, Verice Kalanović i Tomice Milosavljevića. Tada će G17 plus izaći sa imenima naslednika, a DS i SPS bi trebalo da predlože i zamene u ministarstvima koja vode.


Kad bude imao sve rokade na stolu, premijer Cvetković će predložiti parlamentu izbor novih ministara, a ceo posao će biti završen u naredne dve nedelje. U kabinetu predsednika Vlade preneli su nam njegov stav da će se razgovarati i o rekonstrukciji i o personalnim promenama u Vladi.


Đelić: Možemo očekivati promene

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je rekao da se u danima koji dolaze može očekivati rekonstrukcija:


- Predsedniku Tadiću i premijeru Cvetkoviću uručio sam moguće modele rekonstrukcije. Dobro je što je predsednik Vlade rekao da, ukoliko idemo u rekonstrukciju, ne stanemo samo na personalnim promenama...


Dačić: Čekamo model DS-a

Zamenik premijera i lider SPS Ivica Dačić rekao je za “Večernje novosti“ da će sačekati da DS predloži model za promene u Vladi:
 

Grubješić: Ide se u "Dinkićevom pravcu"

Suzana Grubješić, potpredsednik G 17 plus, poručila je za ”Večernje ovosti” da tu stranku raduje da ostatak koalicije sada ide u pravcu Dinkićevog predloga za radikalnom rekonstrukcijom:
- Ne bi smeo da se, pri promenama, naruši koalicioni sporazum i dogovoreno učešće vladajućih stranaka u vlasti. Čekamo poziv na razgovore.

- Mi smo spremni i za personalne promene i za rekonstrukciju. Uslovi za promene u Vladi mnogo su bolji nego što su bili, a bolji su i odnosi u vladajućoj koaliciji nego prošle nedelje. Najjednostavnije je napraviti personalne promene na čelu ministarstava, jer proces njihovog spajanja u cilju smanjenja broja resora zahteva određenu proceduru.

Kako pišu “Večernje novosti“, DS ne planira da imenuje novog potpredsednika Vlade umesto Mlađana Dinkića. U Tadićevoj stranci ocenjuju da bi bilo štetno da se povećava broj članova Vlade, ako već neće biti smanjen.


Ipak, priča o spajanju resora, iako je gotovo izvesno da neće biti realizovana, mogla bi bar da posluži kao novi politički kontraudar na G 17. Jer, u toj varijanti, prvo na udaru je Ministarstvo za NIP koje je vodila Verica Kalanović. Plan bi bio da se taj resor pripoji Dulićevom prostornom planiranju ili Mrkonjićevoj infrastrukturi.


Demokrarte preuzimaju Ministarstvo ekonomije?

Takođe, nezadovoljni rezultatima rada Ministarstva ekonomije, demokrate bi mogle da stave na sto čak i ponudu za preuzimanje tog resora. U DS teško pristaju da lidera G 17 plus zameni Nebojša Ćirić, državni sekretar u tom ministarstvu.


Ovakvi ”pregovori” bili bi, u stvari, ”prst u oku”, što bi G 17 plus praktično još više udaljilo od vlasti. To bi otvorilo i mogućnost da se prekomponuje parlamentarna većina i da se vladajućem bloku privuku rezervni poslanici iz redova opozicije.

POVEZANE VESTI

Subota 19.02.2011. 11:52
Sad jos da se dogovore odakle pare koje nedostaju kada Nemac plati 860 miliona za Telekom, a njima treba 1,4 milijarde. Ja tebi serdare ti meni vojvodo, a koja smo g. vna to mi znamo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online