Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
30
Nedelja 22.05.2011.
12:50
Đ. Barović - Vesti A

Mladića hapse do 6. juna?

Dato je zeleno svetlo za opsežnu akciju lova na generala Ratka Mladića, a po prvi put u potragu se uključujuju i operativci zapadnih obaveštajnih službi, tvrdi izvor "Vesti".

Negativan izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Brameca o saradnji Srbije sa Tribunalom, primorao je gotovo kompletan državni vrh Srbije da drastično promeni retoriku, a najdalje je otišao predsednik Srbije Boris Tadić koji veruje da će general Ratko Mladić i Goran Hadžić biti uhapšeni u dogledno vreme jer Srbija traga za njima "svim državnim potencijalima".

IZMIČE POTERI: Ratko Mladić sa suprugom tokom rata u Bosni

- Nemojte me pitati kada će to biti. Ne znam. To može da se desi i sutra, za mesec, godinu ili dve. Radimo to od početka mandata ove vlade. Da li je tako rađeno u prošlosti, to je drugo pitanje koje ćemo analizirati kada završimo saradnju sa Haškim tribunalom - rekao je Tadić, i naglasio da je otkrivanje haških begunaca tehničko i policijsko pitanje.

Iz više izvora "Vestima" je potvrđeno da je vrh države dao "zeleno svetlo za početak lova na generala" u svim Službama i da bi ovo trebalo da bude jedna od najopsežniji akcija potrage, jer će se u nju, po prvi put, otvoreno uključiti i operativci nekih obaveštajnih službi zapadnih zemalja.

Imao šlog 1995. godine

 

Na suđenju Zdravku Tolimiru u Haškom tribunalu, nekadašnji Mladićev saradnik, general Manojlo Milovanović je potvrdio da je Mladić pre jeseni 1995. godine imao lakši šlog.


- Jednom mi je Mladić u to vreme rekao: "Ja sam imao lakši moždani udar i ponekad ne znam da su dva i dva - četiri. A i Tolimir je imao moždani udar, pa nemoj ni njega da uvek uzimaš za ozbiljno" - ispričao je Milovanović u sudnici.

Bramerc doduše ne misli tako, već smatra da Akcioni tim nije ispunio njegove preporuke iz decembarskog izveštaja o multidisciplinarnim potragama, kao i da nije ispoštovao dogovor da proširi operacije, već je i dalje ograničen na samo neke tragove.


Bilo kako bilo, u Srbiji je počelo da se licitira sa dva moguća datuma koji mogli biti novi rok Srbiji za okončanje saradnje sa Hagom.

Prvi je 6. jun kada bi Bramerc trebalo da se pojavi u Ujedinjenim nacijama i obrazloži svoj izveštaj, a drugi je septembar kada bi čelnici Evropske unije trebalo da ponovo odluče u vezi kandidature Srbije.


Ministar policije i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić nije želeo da licitira sa datumima, ali je indirektno potvrdio da su sve Službe stavljene u funkciju potrage, pošto se i MUP uključio u lociranje haških optuženika, što podrazumeva širi nadzor komunikacije i praćenje osoba za koje se sumnja da imaju veze sa njihovim skrivanjem.


- O tome sam obavestio i glavnog tužioca Serža Bramerca i on je bio zadovoljan kada su mu predočene promene u organizaciji u službama koje se bave potragom za haškim optuženicima - kazao je Dačić i dodao da je povećan broj zaposlenih u Službi za otkrivanje ratnih zločina i da je došlo do promene na čelu te službe.


Neki beogradski mediji, pozivajući se na svoj izvore unutar BIA tvrde da se general Mladić poslednjih godina skriva isključivo u urbanim delovima Srbije, a da ga štite još samo dva telohranitelja.


- Brzo se kreću i često menjaju lokacije - tvrdi izvor "Pravde" iz BIA.

Ljajić: Ima nade za kandidaturu


Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić veruje da i dalje postoji šansa da Srbija ipak dobije kandidaturu za EU.


- Svaki napredak koji je uočljiv sadržan je u Bramercovom izveštaju, ali navode se i otvorene primedbe, sugestije i predlozi kojih smo i mi svesni - kaže Ljajić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.05.2011. 12:52
Generale,opet te traže ovi,sad će i stranci da te jure.Ajde,kad se vratite ti i Vučko sa plaže,da popijemo po koju,i da se smejemo.
Nedelja 22.05.2011. 14:57
Srpski narod se izopačio i od junačkog postao kukavičje leglo, dozvoljava da im na očigled uništavaju državu, sada strani operativci hvataju njihove najveće heroje. Sutra će dozvolit da im upadaju u kuće i siluju djecu. Sramite se, gdje vam je ponos i dostojanstvo!
Nedelja 22.05.2011. 17:18
Kad treba protiv Srbije i srpskog naroda i kurta i murta ce da dodju i da se jave,a kad treba pomoc nikog nema,koji smo mi bedan narod nemamo ni srama ni ponosa svako moze da nas omalovazi i uceni,ja neznam sta jos treba da se desi pa da se nesto u Srbiji promeni!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online