Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 29.07.2011.
22:44
Beta A

Usvojen Nacrt zakona o vraćanju imovine i obeštećenju

Odbor Vlade Srbije za privredu i finasije usvojio je u petak na vanrednoj sednici Nacrt zakona o vraćanja imovine i obeštećenja, koji predviđa naturalnu i finansijsku naknadu za nacinalizovanu imovinu.

Usvajanje zakona bitno i za članstvo u Evropskoj uniji: Božidar Đelić
 

Zakon u skupštini u septembru

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je na konfereniciji za novinare da će primedbe na to zakonsko rešenje moći da se dostave do kraja avgusta preko internet sajtova Vlade Srbije i Ministarstva finansija. Đelić je istakao da će Vlada u septembru poslati predlog zakon na usvajanje u Skupštini Srbije.


"Srbija će usvajanjem tog zakona ispraviti jednu veliku nepravdu koja je učinjena posle Drugog svetskog rata, ali i ispuniti bitan uslov za sticanje kandinata za članstvo u Evropskoj uniji", kazao je Đelić.


Prvo natura, pa onda obveznice

Prioritet će biti vraćanje imovine u naturi, a ako to ne bude moguće država će obeštećenje isplatiti kroz obveznice, istakao je on. Đelić je rekao da će država Srbija krajem 2014. godine emitovati državne obveznice vrednosti 200 milijardi dinara, odnosno dve milijarde evra, sa rokom isplate od 20 godina.
 

Rok za podnošenje zahteva - dve godine

 

Đelić je naveo da će oni koji potražuju imovinu i kojih, prema procenama ima oko 150.000, imati dve godine da podnesu zahtev za povraćaj imovine.

Đelić je ocenio da je zakon napravljen tako da ne ugrožava finasijsku stabilnost države i da će emitovane obveznice činiti šest do sedam odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije, a da će visina efektivnog obeštećenja biti poznata krajem 2014. godine.


"Zakonom o vraćanju imovine i obeštećenju neće biti napravljene nove nepravde i biće poštovana prava sadašnjih vlasnika. Predmet vraćanja biće sva imovina koja je oduzeta posle Drugog svetsog rata, a izuzeci će biti dvorski kompleks i zgrade u kojima se nalaze bitne državne institucije i muzeji", rekao je Đelić.


Zabrana otuđivanja imovine u vlasništvu države

Prema Đelićevim rečima, do usvajanja zakona biće zabranjeno otuđivanje nacionalizovane imovine koja je u državnom vlasništvu.

Pročitajte još:

1. Ništa od vraćanja dedovine

2. Država neće da vrati zemlju vlasnicima

3. Đelić: Restitucija u Srbiji mora biti skromna

4. Vlada ometa vraćanje imovine crkvama

"Ako postoji zakupac potraživane imovine on će imati dve godine prelaznog perioda za korišćenje imovine uz rentu, dok će rok za poljoprivedno zemljište biti tri godine", kazao je Đelić.


Prema njegovim rečima, vlasnici će moći da dobiju akontaciju od 10 odsto vrednosti imovine u novcu, a najsiromašniji vlasnici moći će da dobiju akontaciju do 50 odsto vrednosti imovine.


"Srbija na računu ima 130 miliona evra od privatizacija i to će biti iskorišćeno za isplatu akontacija, a maskimalan iznosi biće do 10.000 evra", kazao je Đelić.

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2011. 22:59
Odlično, znaći Đelić će da izleti iz kuće na Senjaku koju je kupio za milion evra od druga koji je "otkupio" kao nosioc stanarskog prava za 5000 DM, i dobiti obveznice na milion evra sa rokom dospeća 30 godina.Mamu vam yebem iz šeste ličke i sedme banijske, vajda će se vratiti karlja Petra garda. Sve što je valjalo to je izginulo sa onim - Komunisti Napred !. Ima da vas stigne muka heroja Slavka Čvora kojeg ste ranjenoga zatrpali granjem na Sutjesci kada je MARŠAL bežao.Krvi će vam se narod srpski napiti, izdajnici.
Petak 29.07.2011. 23:14
Али као што смо већ навикли у сваком закону постоји нека "рупа"! Наиме, наша Влада се најискреније нада и моли Бога да људи буду тражили да им се имовина врати у натури а не новчано, јер у супротном неће имати довољно новца да све исплате! Када ћете господо научити да не започињете ништа док не будете сигурни да то исто можете да испуните????
Petak 29.07.2011. 23:20
Vidi skraćenog,rekoše mi da mu je nadimak NOGICA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online