Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 29.07.2011.
23:30
J. L. Petković - Vesti A

"Svet znao za akcije na Kosmetu"

Kosovska vlada nije glasala za akciju specijalaca na severu Kosova, već je tu odluku sa još nekoliko ministara doneo premijer Hašim Tači, izjavila je u ekskluzivnom intervjuu za "Glas Amerike" potpredsednica Vlade Kosova Mimoza Kusari-Ljilja.

Skupština Kosova: Niko nije znao za akciju
 

Ona tvrdi da su o toj akciji bili upoznati predstavnici i Evropske unije i Kfor-a, ali da je Euleks odbio da pruži podršku. Kusari-Ljilja, koja je i ministarka trgovine i industrije, kaže da su carinski pečati Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 i da je Beograd tokom razgovora u Briselu prihvatio te pečate, ali da je kasnije odustao od dogovorenog.

- Naš šef pregovaračkog tima, gospođa Tahiri nam je rekla da već ima saglasnost obe strane za priznavanje pečata carine Kosova. Pre kraja juna mi smo znali da su šest tačaka u vezi priznavanja carinskih pečata i da će u julu sve biti u redu i da će obe strane imati saglasnost u vezi pečata. Ali onda ne znam šta se desilo u Beogradu, što su se povukli od toga.

Kaže i da Priština nije uopšte planirala ovakav scenario.

Kosovski pečati u skladu sa Rezolucijom 1244

 

- Naši carinski pečati su u potpunosti u skladu sa Rezolucijom 1244. U svim drugim situacijama Beograd insistira da situacija na Kosovu mora biti u skladu sa Rezolucijom 1244 osim zbog kosovskih pečata. I onda kada imaju duple standarde, kada igraju na jednu stranu treba 1244 a sa druge strane zbog kosovskih pečata ne treba 1244 ili to ne prihvataju, kaže Mimoza Kusari Ljilja.

 

Ona insistira da na njima ne piše Republika Kosovo.

 

- Tamo samo piše Carina Kosova na engleskom i albanskom jeziku. Uopšte ne piše Republika Kosova. Ako je u saglasnosti sa 1244 i ne može da piše Republika Kosovo, pošto UNMIK ne priznaje Kosovo.

 

- Uvek smo znali da će carinske kontrole na severu biti problem u vezi reciprociteta sa Srbijom pošto nismo imali carinu, niti dobru kontrolu uglavnom na prelazima Jarinje i Brnjak. Od početka smo tražili od Euleksa da nam pomogne. Oni su oklevali, rekli su da neće biti deo ovog plana. Onda smo tražili od Kfora i naravno bilo je vreme da Kosovska vlada preduzme sledeći korak, koji je bio uvođenje specijalnih jedinica policije Kosova da tamo pošalje carinike i više carinskih policajaca koji bi bili osiguranje za ove mere, kaže Kusari Ljilja.

Ona tvrdi da su svi predstavnici međunarodne zajednice bili upoznati sa tom akcijom.

- Upoznati su bili specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu gospodin Đentilini, Euleks, Kfor, ali još jednom kažem mi nismo pričali sa njima o specijalnim jedinicama. Pričali smo o pooštravanju mera na graničnom prelazu i uvek smo govorili da ovo nije etničko niti političko pitanje pitanje, ovo je ekonomsko pitanje i mora da se zna da je Kosovo jedna carinska zona, objasnila je ona.

Uvođenje embarga, nastavlja Kusari- Ljilja povezano je sa dijalogom Beograda i Prištine.

Reciprocitet

 

- Ako gledate ekonomski, Srbija je prodala Kosovu oko 400 miliona evra robe. Kosovo je prodalo u poslednjoj godini tri miliona robe u Srbiji. Velika disproporcija i ako gledate koji je bio interes, srpska strana nije ništa izgubila priznavanjem kosovskih-carinskih pečata, oni su trebali da kažu dobro onda tri miliona evra robe, a oni su imali tržište od 400 miliona, ako njih nije briga zbog 400 miliona tržišta, zašto bismo mi to radili. 

- Čekali smo da preko dijaloga u Briselu budu rešeni carinski pečati na Kosovu. Čekali smo sastanak iz kojeg se Srbija povukla, a onda smo mi produžili taj rok u vezi reciprociteta. Inače, prvo smo imali u planu da uvedemo 10 odsto carinsku taksu na srpsku i bosansku robu, a onda kada se to nije desilo EU nam je rekla da će biti rešenje u julu i treba samo malo produžiti tu našu odluku. Onda smo rekli - dobro produžićemo do jula, ali u julu ćemo uvesti potpuni reciprocitet. Dakle, kakve mere ima Srbija za Kosovo takve mere će imati i Kosovo za Srbiju.

Govoreći o izjavi predstavnika srpske Samostalno liberalne stranke, da nisu bili upoznati sa potezima Hašima Tačija, Kusari Ljilja kaže da ni mnogi drugi ministri, Albanci, nisu znali za tu akciju.

- Bila je situacija da su premijer i još nekoliko ljudi, znači ministar unutrašnjih poslova i drugi komandanti kosovske policije bili upoznati s tim. To nije bilo nešto što se glasalo u vladi, to je bila akcija koju je premijer smatrao da treba preduzeti te noći zbog tenzije i situacije. Znači nije nešto u šta su bili uključeni drugi ministri, a bili isključeni srpski predstavnici. Naprotiv, samo par ljudi je znalo u vezi te akcije, a drugi su bili upoznati preko televizije šta se dešava na severu.

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2011. 23:42
Taci je postupio u dogovoru sa mocnicima,posebno Amerikom,vlast je sve znala,i postupaju po naredjenju istih onih koji su gazde i Taciju. Vlast je priznala nezavisno Kosovo,zato je pasivna na sva dogadjanja u vezi desavanja.Jedino cime se vlast u svojoj vladavini u Srbiji iskreno bavila je uvoz pedera koji su isporucivani sa zapada,prebijala protivnike,mladost Srbije, i sa ponosom predavala u Hag srbske patriote.
Petak 29.07.2011. 23:34
Fuksetinu tretirati kao teroristu,znači,kao nekada,rang crvene poternice,ubiti po viđenju.
Petak 29.07.2011. 23:37
Овде, очекивано, свако вуче на своју страну! Знали су то и наши политичари али нису смели да кажу да не би угрозили своје политичке кампање! Ипак народ више воли да чује истини ма колико она болела!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online