Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 13.10.2011.
04:29
Vestionline A

"Nemačka nije tražila da Srbija prizna Kosovo"

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je da Nemačka nikada od Srbije nije tražila da prizna Kosovo, već samo da odnosi sa Prištinom budu rešeni.

Srbija mora da reši odnose sa Kosovom: Volfram Mas
 

Mas je u emisiji "Prve" televizije, povodom preporuka Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata za EU, ukazao i na potrebu da se Euleksu omogući delovanje na celoj teritoriji Kosova.

"Čudno je da Euleks i Kfor postoje na Kosovu u dogovoru sa srpskom vladom, a da im se odjednom predstavnici vlasti suprostavljaju na barikadama", kazao je nemački ambasador.

"Ili podržavate Euleks i Kfor ili se njima suprostavljate", naveo je on, podsećajući da je nemačka kancelarka Angela Merkel jasno rekla da Euleks i Kfor treba da dobiju priliku da obavljaju svoj posao na celoj teritoriji Kosova.

Stav Nemačke je i da na kraju puta za ulazak Srbije u EU mora doći do razrešenja pitanja Kosova, kao i da neće biti rešenja u kojem će postojati paralelne strukture, rekao je nemački diplomata.

Mas je izneo stav Nemačke i da su odnosi prema Kosovu, kako je rekao, bitna stavka.

"Pored unutrašnjih reformi uvek smo tražili od Srbije poštovanje Kopenhaških kriterijuma koji predviđaju regionalnu saradnju, a pošto je Kosovo sused Srbije moraju postojati odnosi", poručio je Mas.

On je objasnio i da se sve ono što EU od Srbije traži postoji već odavno.

Da li Srbija može da ispuni uslove Unije?
 

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je istakao da je Srbija od Evropske komisije dobila dve dobre vesti - jedna da je preporučeno da postane kandidat za prijem u Uniju, a druga da postoji spremnost za otpočinjanje pregovora nakon ispunjavanja jednog ključnog prioriteta.

Vensan Dežer pohvalio napredak i napore Srbije
 

On je rekao da je Evropska komisija prepoznala sav napredak koji je Srbija postigla u mnogim oblastima, i da je time došla u poziciju da može da ubedi svih 27 članica da odobre dodelu statusa kandidata Srbiji.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić ocenio je da je Srbija dobila dobre vesti, i da su preostali uslovi statusno neutralni i da ne krše naš Ustav.

Prema njegovim rečima, proteklih nedelja je postojala opasnost da to tako ne bude, jer je bilo ideja da se od Srbije traži da se preda lokalni sud u Kosovskoj Mitrovici, i da se organizuju lokalni izbori od strane Prištine na severu Kosova.

Lider SNS Tomislav Nikolić smatra da je nemoguće zamisliti bolji život u Srbiji bez članstva u EU. On je istovremeno istakao da očekuje sve teže uslove i da je potrebno da se uredi Srbija kako bi se mogli otpočeti pregovori sa EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.10.2011. 07:56
drskost i bezobrazluk. vredjanje intelekta gradjana srbije. bas me briga i da nije a znam da hoce da srbija prizna privremeno oteti deo srbije kosovo i metohiju kao siptarsku (americku) TVORevinu. amerika je srbiju definitivno bacila pod noge nemcima...a rusi, bogu plakati...
Četvrtak 13.10.2011. 07:20
....lazovchina nacistichka.....
Četvrtak 13.10.2011. 07:48
Svabo samo trazi da zuta vlada Srbije ispuni ono sta je potpisala i obecala da ce da uradi !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online