Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 07.02.2012.
18:20
Beta A

Koriste elektrošokove na Šešelju?

Optuženi Vojislav Šešelj izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je 6. januara "umalo umro", optužujući obaveštajne službe SAD, Velike Britanije i Francuske da mu narušavaju zdravlje. Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

"Šestog januara umalo nisam umro i to kažu svi lekari, i u bolnici u Lajdenu i iz hitne pomoći", rekao je Šešelj na raspravi o stanju u postupku, tvrdeći da "već najmanje šešt godina" njegovim zdravstvenim stanjem "upravljaju američka, britanska i francuska obaveštajna služba".

"Te službe intenzivno rade da mi naruše zdravstveno stanje", kazao je Šešelj.

On je kao netačno odbacio da mu je 12. januara u bolnici u Lajdenu ugrađen "pejs-mejker", objašnjavajući da mu je ugrađen unutrašnji defibrilator (ICD) čija je svrha da elektrošokovima uspori srčani ritam

Nije mu ugrađen pejs mejker?

On je kao netačno odbacio da mu je 12. januara u bolnici u Lajdenu ugrađen "pejs-mejker", objašnjavajući da mu je ugrađen unutrašnji defibrilator (ICD) čija je svrha da elektro-šokovima uspori srčani ritam, ukoliko bude prebrz. Kazao je da mu je 6. januara, kada mu je pozilo, puls bio 240.

"To je brana od naprasne smrti", kazao je Šešelj o aparatu, naglašavajući da problem slabljenja njegovog srca time, međutim, nije rešen.

"Moje srce i dalje slabi, imam i tahikardiju i aritmiju", rekao je Šešelj i ispričao da mu je 6. januara pozlilo tokom šetnje, između tri i četiri sata popodne, i da su ga stražari liftom ispratili do ćelije.

"Dok sam se presvlačio, izgubio sam svest, udario sam glavom u sto i pao, sav krvav. Posle 10 minuta, video me je stražar svog u krvi, koji je pozvao medicinsku sestru. Pokušala je da mi izmeri pritisak i puls mojim aparatom, ali nije mogla pošto aparat nije mogao da ih registruje. Pozvali su hitnu pomoć, koja je došla izuzetno brzo. Zatim je stigla i druga ekipa hitne pomoći", rekao je Šešelj koji je tvrdio da zatim duže od sat vremena nisu mogli da ga snesu niz stepenište, zbog čega su pozvani vatrogasci.

"Vatrogasci su presekli rešetke i izneli su me kroz prozor sa prvog sprata. To je trajalo sat i 14 minuta. S dvoja kola hitne pomoći i policije i uz četiri policajca na motociklima munjevito sam bio prebačen u bolnicu u Lajdenu. I to mi je verovatno spasilo život... privremeno", rekao je Šešelj.

Napomenuo je da je "sve to vreme bio bez svesti i da su mu posle drugi pričali", a da se "probudio u devet sati uveče" u bolnici u Lajdenu, desetak kilometara od Haga. Na lečenje u toj bolnici, Šešelj, kako je rekao, nema primedbi.

"U Lajdenu su konstatovali da nema unutrašnjih uzroka za poremećaj rada mog srca. Ja sam ih pitao da li to znači da su uzroci spolja, a oni su odgovorili da ne mogu da spekulišu... To mogu biti sistematske stresne situacije koje se veštački proizvode od sekretarijata Tribunala i sudskog veća, a bilo ih je napretek u protekla dva meseca. Ili zapadne službe imaju tehnologiju kojom radio talasima mogu da utiču na rad mog srca... To je teoretski moguće", kazao je Šešelj.

Odbacujući više puta kao "lažne" izjave predstavnice suda Nerme Jelačić o njegovom "stabilnom" stanju, Šešelj je tvrdio i da mu je, kada je vraćen iz bolnice u pritvor, dva puta "pozlilo" zbog čega je bio ponovo prebačen u Lajden. Kazao je i da ga je danas pregledala lekarka iz lajdenske bolnice koja je utvrdila da jedna od elektroda na ICD aparatu ne radi i da će stoga morati da iduće nedelje bude podvrgnut "elektro-šokovima", kako bi elektroda proradila.

Šešelj je potvrdio i da će ubuduće dozvoljavati samo lekarima koje sam izabere da ga pregledaju, navodeći kao primer ruskog kardiologa Agejeva. Najavio je da će srpski lekari koji su ga nedavno pregledali uskoro objaviti svoje "veoma ozbiljne" nalaze.

Krivi obaveštajci

Kao dokaz za svoju tvrdnju da mu zdravlje ugrožavaju zapadne obaveštajne službe, Šešelj je, pozivajući se na "svog velikog prijatelja Vikiliks", citirao da je u decembru 2006. savetnik francuskog predsednika za nacionalnu bezbednost, koga je  imenovao kao Moris Gordo-Montanj, rekao američkim zvaničnicima u Jelisejskoj
palati.

"Moramo učiniti sve što možemo da sprečimo Šešelja da pobedi na izborima u Srbiji".

Šešelj je primetio da se to dogodilo nedelju dana pre nego što je on okončao gotovo jednomesečni štrajk glađu u pritvoru Haškog tribunala. Pozivajući se i na jednu depešu ambasadora SAD u Hagu iz 2008, Šešelj je zaključio:

"Mračne sile zaverile su se protiv mene i zato je ovaj proces neregularan i predstavlja zloupotrebu postupka".

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti rekao je Šešelju da je veće prvi put čulo detalje o njegovom zdravstvenom stanju, budući da je Šešelj zabranio njihovo
dostavljanje bilo kome.

"Pretresno veće je vrlo zabrinuto zbog vašeg zdravstvenog stanja i zbog toga je naložilo da vas pregleda ruski kardiolog", kazao je sudija Antoneti, posle čega je Šešelj ponovio da to odbija.

Antoneti je Šešelju poručio i da pretresno veće ne meša u "svoje teorije zavere", na šta je optuženi uzvratio da sudija poznaje Morisa Gordo-Montanja i da su prijatelji.

"Dok je on bio savetnik za nacionalnu bezbednost, vi ste bili savetnik za pravna pitanja ratnog zločinca Žaka Širaka", rekao je optuženi sudiji.

Rasprava o stanju u postupku protiv Šešelja se nastavlja. Završne
reči zakazane su za 5. mart.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.02.2012. 18:28
OVIM PUTEM ULAZEM NAJOSTRIJI PROTEST VLASTI SRBIJE STO HITNO NE ZATRAZI OSLOBADJANJE OVOG NASEG HEROJA IZ HASKOG KAZAMATA! VEC VECERAS M O R A USLEDITI NAJOSTRIJI ZAHTEV ZA PUSTANJE NA SLOBODU I DA SE POSALJE TIM LEKARA SRBIJE DA BRINE O NJEMU SVAKOG DANA DO POVRATKA U OTADZBINU!
Utorak 07.02.2012. 18:37
Drzi se vodjo!
Utorak 07.02.2012. 19:07
Ispituju koliko je izdrzljiv,ovi su gori od NACISTA I TRECEG RAJHA.Izdrzi jos malo pa ces kuci na oporavak.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online