Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 11.08.2012.
06:37
Politika A

Peranović nedavno odlikovan, SPC ćuti!

Vladika šabački Lavrentije odlikovao je nedavno sveštenika Branislava Peranovića, osumnjičenog za ubistvo Nebojše Zarupca u Jadranskoj Lešnici, zvanjem protojereja stavrofora.

Protojereja Branislava Peranovića unapredio je šabački vladika
 

Ilija Radulović, branilac oca Branislava Peranovića, objašnjava da je vladika Lavrentije odlikovao njegovog klijenta pre oko tri nedelje o čemu ima i materijalne dokaze.

- To je najviše zvanje koji oženjeno svešteno lice može dobiti u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i to da je on nagrađen jeste činjenica. Imamo i ce-de sa svečanosti kada ga je vladika Lavrentije odlikovao i održao hvalospevnu besedu u kojoj je rekao da se otac Branislav nagrađuje za dobra dela i izuzetne rezultate koje je postigao - kaže Ilija Radulović.


Krivične prijave protiv čelnika crkve

Branilac oca Branislava, dodaje i da je podneo krivičnu prijavu protiv vladike bačkog Irineja i episkopa jegarskog Porfirija zbog krivičnog dela nedozvoljeno komentarisanje krivičnog postupka u trajanju.


U Eparhiji šabačkoj navode da ne mogu da daju nikakve informacije ni izjave dok ne dobiju izveštaje o istrazi policije i suda, i da će se verovatno oglasiti zvaničnim saopštenjem u naredna dva dana. Ni u Svetom arhijerejskom Sinodu juče se nije moglo saznati da li je ”crkvena vlada” obaveštena da je otac Branislav Peranović odlikovan, kao ni da li će oni preduzimati neke korake povodom ovog slučaja, i eventualno sprovesti neke mere protiv vladike Lavrentija zbog ovakve odluke.

Pročitajte još:

* Pop iz Crne Reke ubio štićenika!
* Majka ubijenog štićenika: Neću da mu odem ni na sahranu
* Sahranjen Zarubac: Otac očajan, majka nije došla

Sinod se, inače, kada su 2009. godine u javnosti objavljeni snimci batinanja štićenika Duhovno-rehabilitacionog centra ”Crna reka”, odmah oglasio saopštenjem u kojem je najoštrije osudio takvo ponašanje sveštenika SPC-a i tražio da se ”Crna reka” raspusti, a protiv oca Branislava pokrene crkveno-krivični postupak. Ovog puta, zvaničnog saopštenja „crkvene vlade”, koja između ostalog vodi nadzor nad radom arhijereja i sudi u prvoj instanci kanonske krivice arhijereja, nije bilo. Jedan od članova Sinoda, vladika bački Irinej, izjavio je da Sinod nema vlast nad mesnim episkopima, da može da preporuči, ali ne i naredi episkopu šta bi trebalo da uradi, kao i da su za tragediju u Jadranskoj Lešnici posredno odgovorni svi.


Klirik odlikovan zvanjem protojereja stavrofora ima, ustvari, pravo da nosi naprsni krst, a ranije su to odlikovanje dobijali većinom sveštenici koji su pri kraju svešteničke službe. Na predlog nadležnog eparhijskog arhijereja, zvanje je dodeljivao Sveti arhijerejski Sinod, odnosno ”crkvena vlada” je donosila odluku o ovom odlikovanju. Međutim, kako saznajemo, ovo je pre nekoliko godina promenjeno, pa su sada unapređenja i dodela ove vrste odlikovanja gotovo isključivo u nadležnosti eparhijskog arhijereja. On je samo u obavezi da obavesti Sinod o odluci da odlikuje sveštenika zvanjem protojereja stavrofora.


Danas se retko dešava da Sinod odbije da odobri zvanje koje je episkop dodelio svom svešteniku, mada je bilo i takvih slučajeva, objašnjavaju u SPC.


Devalvirano zvanje

Nekada je retko ko dobijao pravo da nosi naprsni krst. Od kada su, međutim, dodela zvanja i unapređenja u svešteničkoj službi postale nadležnost vladike, u pojedinim eparhijama SPC došlo je čak i do toga da se odlikuju i sasvim mladi sveštenici ili da se kliricima dodeljuje ovo zvanje u velikom broju, pa je visoko zvanje pomalo i devalvirano.


Slično je i sa unapređenjima klirika u više zvanje. Crkveni propisi ranije su nalagali da đakon mora da provede 10 godina u službi da bi mogao da dobije zvanje protođakona, dok se čin protojereja dobijao posle 15 godina službe. Izuzetno, ukoliko klirik ima naročite zasluge, ako je, na primer, podigao crkvu, po predlogu arhijereja, mogao je biti unapređen i pre ovog vremenskog roka, ali je odluku morao da odobri Sinod. I to je, međutim, promenjeno, pa je i unapređivanje klirika i davanje viših činova u isključivoj nadležnosti arhijereja.

POVEZANE VESTI

Subota 11.08.2012. 06:57
Manijak i ubica najgore vrste,kamufliran iza mantije . Neznam sta da mislim,svestenstvo treba da leci covekovu dusu a ne da mu ubija i muci telo.Isus je rekao ljubi bliznjeg svog i prastaj,kod ovog kvazi popa tako nesto nepostoji a i kako ce kad je obican olos koji se druzi sa bagrom i kriminalcima.Ubicu osuditi na maximalnu kaznu jer je sramota za citavu SPC. Ubica je ubica,bez razlike koga je i zasto ubio to ne prilici svesteniku po njegovoj logici trebalo bi na njegov metod leciti sve psihicki obolele u ludnicama metkom u celo ili toljagom u glavu pa kud bi se sveo ovaj svet ?
Subota 11.08.2012. 07:08
Sada svi odgovorni peru ruke, krivicu prebacuju na druge, kao da njih Bog ne vidi, nema ni pokajanja. Sinod ne utice na episkope, ha ha, a sta rade drugo od kako je Pavle umro: proganjaju, terorisu, kaznjavaju, ali samo one politicki nepodobne koji se njima i njihovoj papisticko-ekumenistickoj politici protive. Bave se politickim intrigama, podmetanjima, progonima (primer Vladika Artemije i njegovi monasi), kanjavaju neposlusne monahe i episkope (tu ne spada papoljubac i njihov inkvizitor Lavrentije koji odlikuje sadiste), prete im nasilnim penzionisanjem. Naravno da onda nemaju vremena da se ovakvim problemima, mukom i bedom naroda bave. Treba da ih je stid i sram, jos povrh svega lazu.
Subota 11.08.2012. 07:45
Monstrum sa krstom na čelu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online