Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 04.12.2012.
23:10
Srna A

"Presude otvorile sezonu lova na Srbe"

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković rekao je da se postavlja pitanje da li su poslednje presude Haškog tribunala znak da je "otvorena sezona lova na Srbe, koje svako može da ubija, kolje, siluje i proteruje".

Nikola Selaković

"Ako ste legalizovali zločine koje je neko počinio, kako ćete sprečiti bilo koji zločin u budućnosti", upitao je Selaković, koji kaže da je kao građanin i kao ministar pravde Srbije podržao današnje proteste studenata u Beogradu protiv najnovijih haških presuda.

Ako je makar i politički cilj postojanja Haškog tribunala bilo pomirenje u regionu, kaže Selaković, onda se može reći da Tribunal apsolutno nije ispunio svoj cilj.

"Gde je tu pravda ako znate da je neko ko se javno hvalio u svojim memoarima u tri knjige da je klao ljude, da ih je ubijao, da ih je žive pekao, da su pravljeni krematorijumi na kraju 20. veka u srcu Evrope, neko ko se slikao sa odsečenim ljudskim glavama - oglašen za nevinog, a njegov zločin je legitimisan", upitao je Selaković.

On je naveo da je Srbija potpuno zaboravila svoje državljane i sunarodnike koji su u pritvoru Haškog tribunala ili izdržavaju kazne u trećim zemljama, gde žive u uslovima ispod svake granice ljudskog dostojanstva.

Pročitajte sve o oslobađanju hrvatskih generala ovde

"Njih država tretira kao apatride, kao neko ko nema državu i više ne postoji ni za koga", rekao je Selaković.

On je dodao da je većina tih ljudi osuđivana zbog toga što su bili na veoma odgovornim državnim i vojnim funkcijama i nosioci najviših vojnih činova, što je bio razlog više da iza njih stane država i podrži ih.

Selaković je ocenio da su srpski narod i država Srbija svedoci kristalizacije jedne politike koja je prethodnih deset godina vođena iz Beograda prema Haškom tribunalu.

"Ovo što nam se dešava u poslednjih petnaestak dana i ono što će nam se izgleda na žalost dešavati i u narednom periodu, kada budu donošene presude pred žalbenim većima u Haškom tribunalu, pokazuje da je takozvana saradnja išla samo u jednom smeru. Sve što je Haški tribunal tražio, to je Srbija dala", rekao je Selaković.

Žalbeno veće Haškog tribunala oslobodilo je 16. novembra Gotovinu i Markača, koji su pred ovim sudom u aprilu 2011. godine prvostepenom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995. godine tokom vojne akcije "Oluja".

Dve sedmice posle, Haški tribunal oslobodio je 29. novembra bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja i njegove saradnike Idriza Baljaja i Ljahija Brahimija krivice za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine zbog nedostatka dokaza.

Haški tribunal potvrdio je prvostepenu presudu Milanu Lukiću kojom je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, dok je Sredoju Lukiću kazna smanjena sa 30 na 27 godina zatvora. Oni se terete da su počinili zločine nad Bošnjacima u Višegradu od 7. juna 1992. do 10. oktobra 1994. godine.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.12.2012. 23:12
Важно је да си се показао да си прави човек,а самим тим и политичар.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online