Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 02.07.2014.
10:50 >> 14:48h
Srna A

Slučaj Šešelj: Garancije Haga neprihvatljive

Zoran Krasić, šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja, izjavio je da se iz diplomatske forme saopštenja Vlade Srbije, povodom garancija za privremeno puštanje na slobodu lidera radikala, vidi da je prihvaćeno sve što traži Haški tribunal, a što je za njegovog branjenika neprihvatljivo.

Garancije Haga vređaju ljudsko dostojanstvo: Vojislav Šešelj
 

"Ako ovo saopštenje Vlade Srbije znači da prihvata i one uslove koje je naveo Haški tribunal, onda je Šešelj već odgovorio na njih - da se ne igraju glavom i ne daju nikakve garancije, jer će postati saučesnici", rekao je Krasić za "Politiku".

Pročitajte još:

* Igre glavama zbog Šešelja
* Toma beži od krivice za Šešelja
* Šešelj: Dolazim!

* ''Šešelj se nije šalio, pisao je Vučiću''

* Ljajić: Hag želi da nam ''podvali'' Šešelja

* "Vraćam se u politiku. Neću nanogicu"

On je podsetio da je Šešelj ranije poručio da se neće povinovati uslovima koje je propisao Tribunal, odnosno da se neće periodično javljati policiji, niti nositi ogrlice, narukvice i nanogice, kojim se vređa ljudsko dostojanstvo, kao i da će učestovati u političkom i javnom životu Srbije i kritikovati sud u Hagu.

Krasić je naglasio da se u dosadašnjoj sudskoj praksi o ovim postupcima odlučivalo na osnovu zahteva optuženog, dok se u slučaju Šešelj radi po nalogu, koji je obavezujući.

"Do sada se u praksi uvek poštovalo mišljenje optuženog zato što sadržina naloga zavisi od toga da li je optuženi saglasan sa privremenim puštanjem na slobodu. U ovom slučaju se radi po nalogu, a nalog je obavezujući... Ako ide po službenoj dužnosti, teoretski može da bude i suprotno volji optuženog", rekao je Krasić.

Vlada Srbije saopštila je da je spremna da Haškom tribunalu pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Šešelja, pod uslovom da se lider radikala u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi ili sa njim dogovori nadležno sudsko veće.

Šešelj je obavijestio 17. juna pretresno vijeće Haškog tribunala da, ukoliko bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, neće prihvatiti nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritoriju Srbije i odbacio bilo kakve garancije Vlade Srbije.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.07.2014. 11:14
ZNAČI VEĆ IMAMO VLADU U OSTAVCI ILI UKRAINSKI SCENARIJO.
Sreda 02.07.2014. 11:16
Kava ih na suvo hehe, lopta je sad ponovo u Haagu.
Sreda 02.07.2014. 12:53
Ajde bre, Krasiću, ne trabunjaj. Šta je "neprihvatljivo"?? Nek izlazi čovek, Vi ste se svi okoristili dok je on ležao u tamnici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online