Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.08.2015.
18:11
Srna A

Ne u NATO: "Članstvo bi Srbiju stavilo u središte sukoba SAD i Rusije"

Srbija bi se, ulaskom u NATO, našla u trećoj kategoriji zemalja, koje bespogovorno podržavaju sve akcije SAD, a postala bi žrtva pogoršanja odnosa Vašingtona i Moskve, prenosi "Sputnjik".

Tanjug/AP
Srbija bi u Alijansi bila samo slepi zagovornik američke politike

Direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković smatra da bi Srbija, ukoliko se odluči za ulazak u NATO, puno toga žrtvovala, a za to ne bi dobila nikakvu kompenzaciju.

U slučaju ulaska Srbije u NATO, glas Srbije bi bio samo formalnost, s obzirom na to da je u toj hijerarhiji presudan samo glas SAD.

Proroković napominje da u strukturi NATO alijanse postoji jasna podela na tri grupe država - na samom vrhu je SAD i Velika Britanija, u drugoj su veće evropske zemlje, poput Nemačke, Francuske, Italije, Španije i Poljske, koje ponekad pruže otpor određenim akcijama Amerike.

Proroković kaže da su u trećoj kategoriji sve ostale zemlje, kao što su Bugarska, Rumunija, Albanija i Hrvatska, koje služe da bespogovorno podržavaju sve akcije SAD i ističe da njih Amerika gura kao taoce zaoštravanja odnosa sa Rusijom.

- Zauzvrat, Amerika im ne daje nikakve garancije da će kompenzovati bilo kakvu ekonomsku štetu ili ponuditi alternativno rešenje za energetsku bezbednost - dodao je Proroković.

Analitičar Vladimir Trapara kaže da postoji scenario da eventualni ulazak u NATO ne bi nužno značio da se Srbija odriče Rusije, ali samo u slučaju da se odnosi Moskve i Zapada dodatno ne zaoštre.

- Ukoliko odnosi Rusije i Zapada budu dodatno zatezani, a Srbija se ulaskom u NATO nedvosmisleno priključi Zapadu, onda će je i Rusija tretirati kao neprijatelja - navodi Trapara.

Trapara ističe da bi ulazak u NATO onemogućio Srbiji i da zastupa sopstvene interese u regionu, između ostalog, da štiti prava Srba van njenih granica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.08.2015. 20:04
Danas je inaugurisan Anzej Duda - po polaganju zakletve ... citat : " .... znači oštriji i samouvereniji kurs prema Briselu uz osetnu dozu evroskepticizma, očekivanje da Nemačka popusti i prestane da bude glavni kočničar otvaranja baza NATO i stalnog prisustva savezničkih vojnika u Poljskoj, kao i nastavak oštrog kursa ranijeg predsednika , prema Rusiji. " .... a za Srbiju bitna je ova njegova izjava , citat: " .... Kada je u pitanju Balkan, Duda ima viziju Poljske kao inicijatora i lidera tešnjeg povezivanja cele Srednje Evrope od Baltika do Jadrana i Crnog Mora i stvaranje bloka tih partnerskih država unutar EU."
Četvrtak 06.08.2015. 21:30
Кад видим колика и каква се машинерија захуктава на путу убеђивања срба да треба да се уђе у "нато", бојим се најгорег у најскорије време... Пар литара уља и буђава паштета је већ толико пута испробан рецепт....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online