Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.07.2016.
09:33
Vestionline A

"Evropa treba malo da nas progura"

Inicijativa za saradnju Zapadnog Balkana, koja je počela Berlinskim procesom, a nastavlja se samitom u Parizu nije besmislena, ali rezultati nisu spektakularni.

facebook.com
Mudrošću se politička nestabilnost može prevazići

- Treba vremena jer se radi o krupnim infrastrukturnim projektima. Bitno je što su u Evropi shvatili da se Balkan poveže međusobno, ali i sa Evropom - rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković za RTS. 

On je dodao da će teme na samitu u Parizu biti infrastrukturni, ekonomski projekti, ali da oni na Balkanu ne mogu bez politike. 

- To možda i pomaže jer su svi shvatili da bez ekonomije i zajedništva ne možemo, čak i kada se ne volimo, čak i kada se ne slažemo. To je glavna pouka - naglasio je Visković. 

Reuters
Tekst potpisa
Reuters
Reuters

 

Pročitajte još:

* Srbija verna EU

* Je l' nas neko pitao: Zapadni Balkan da zameni Britaniju u EU


On je podsetio na reči nemačke kancelarke Angele Merkel koja je rekla da se na Balkanu sve ''odvija brzinom puža'', da se političari dogovaraju, ali da se realizacija sporo odvija. 

- Evropa treba malo da nas pogura, ako treba i pripreti, jer naši lideri su spremni da se dogovore, ali u realizaciji uvek nešto škripi - rekao je Visković. 

Politička nestabilnost i tenzije u okruženju mogu se prevazići, kako kaže, mudrošću političara, ali i da će na tom putu mnogo doprineti osnivanje Regionalne kancelarije za mlade. 

On je ukazao na iskustva nemačko-francuskih sukoba koji su razmenom mladih od neprijateljstva za nekoliko decenija pretvorili u prijateljstvo. 

- Nemci su Francuzima 1947. godine bili prvi na listi neprijatelja, a 1974. godine prvi na listi prijatelja - podsetio je Visković. 

Govoreći o susretu premijera Srbije Aleksandra Vučića i kancelarke Nemačke Angele Merkel, Visković je rekao da se "od njega očekuje da se razjasni da li je to što nisu otvorena poglavlja 23 i 24., stav EU ili je posledica načina odlučivanja unutar EU''. 

- Mislim da će situacija i njemu i nama biti jasnija nakon tog susreta - zaključio je Visković. 

Treću godinu za redom, lideri zemalja zapadnog Balkana se sastaju kako bi razgovarali o regionalnoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti i saradnji. 

Ove godine skup, na kojem će učestvovati 11 zemalja, biće održan u Parizu, a Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online