Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 06.10.2010.
22:25
Vestionline A

File: Holandijo, podrži Srbiju

Evropski komesar za proširenje Štefan File založio se danas za to da holandski parlamentarci podrže prosleđivanje srpske kandidature Evropskoj komisiji, ističući da time ni na koji način neće biti ugrožena mogućnost uslovljavanja Srbije saradnjom s Tribunalom.

"Imamo priliku da podržimo Srbiju koja želi da se promeni i prihvatanje tih promena je pođednako važno kao i neodustajanje od uslovljavanja", rekao je File.


On je ponovio da će saradnja s Tribunalom biti neophodan uslov za pozitivno mišljenje o srpskoj aplikaciji i da Srbija mora da ispuni sve kriterijume pre nego što bi moglo da se razmišlja o otpočinjanju pregovora.

Srbija je iskrena: Štefan File


"Naši ciljevi su jasni, Komisija je posvećena zahtevanju pune saradnje sa Hagom u cilju evropskih integracija sa Srbijom ali sada je potrebno iskombinovati uslovljavanje i smisao za politiku", rekao je evropski komesar pred holandskim parlamentom.


File smatra da je Srbija u saradnji s Hagom iskrena i da čini sve što moze da ispuni svoje obaveze. Kako je rekao, predsednik Srbije Boris Tadić uverio ga je da Srbija veoma ozbiljno uzima preporuke iz junskog izveštaja tužioca Serža Bramerca.


"Vidimo iskren proces na srpskoj strani, i tokom naših kontakata dobili smo čitav niz dokaza da oni nameravaju da ojačaju saradnju", rekao je File i dodao da su i evropski eksperti koji su radili sa srpskim timom za potragu pozitivno ocenili napore Srbije, uz stav da se saradnja pojačava.


"Srbija je dala mnogo, izručen je Karadžić, prebačeni su dnevnici Ratka Mladića, 44 od 46 optuženika je izručeno. Četrdesetčetiri nije četrdesetšest, i saglasni smo da posao neće biti završen i pravda neće biti zadovoljena dok su Mladić i Hadžić u bekstvu i dok ne budu izvedeni pred lice pravde", istakao je File.


Prema njegovom mišljenju, prosleđivanje kandidature Srbije bio bi podsticaj da se Srbija pozabavi teškim pitanjima i da nacija vidi da je člnastvo u EU realno.


"To bi vlasti pružilo više šansi da se posveti pitanjima kao što su Kosovo i Hag, ali i bolnim unutrašnjim refomama", istakao je File.


Prema njegovim rečima, prosleđiavnje kandidature bio bi potez koji bi EU obezbedio još jaču polugu za uticaj na Srbiju.


"Čvrsto verujem da bi takav korak dao jos vecu polugu EU za uslovljavanje Srbije pre svega u saradnji s Trubinalom", rekao je File.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.03.2012. 22:28
bolje ne.
Četvrtak 08.03.2012. 08:51
podrzi ali za K.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online