Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.10.2010.
09:53
Vestionline A

V. Britanija: Pobedile parada i pro-zapadna srpska Vlada

Neredi u Beogradu povodom Parade ponosa privukli su pažnju britanskih dnevnika - “Fajnenšel tajms“ javlja da je Beogard bio poprište najgoreg nasilja od paljenja američke ambasade u februaru 2008, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, a “Indipendent“ da sukobi nisu sprečili održavanje Parade, prvi put od 2001. kada su ekstremisti razbili sličan defile.

Vlada izvela policiju na ulice i pobedila demonstrante, a pobedili i učesnici Parade ponosa, koji su, za razliku od policajaca, nepovređeni prošetali Beogradom
 

Ekstremno nacionalističke grupe i bande mladih fudbalskih "huligana" pokrenule su kooridinisane napade na policiju. Takođe, huligani su se ustremili i napali i zgrade povezane s vladajućom koalicijom, nakon što je vlada odlučila da zašititi učesnike Parade ponosa kako bi dakazala evropske standarde tolerancije, piše "Fajnenšel tajms".


A šta će biti kada dođe Hilari?

Kad dođem, ima da me čuvate! Je l' jasno: Hilari Klinton

Nasilje otvara bezbednosna pitanja uoči posete američkog državnog sekretara Hilari Klinton, koja dolazi u Beograd u okviru evropske turneje koja će je dovesti i na Balkan.

Ne treba zaboraviti ni da su predstavnici naših vlasti najavili obezbeđenje od 4.000 policajaca, uz upotrebu vojnih aviona i zatvaranje neba nad Srbijom, tokom posete Klintonove.

Jutrošnji “Indipendent“ piše da se srpska žandarmerija u nedelju sukobljavala sa desničaraskim ekstremistima koji su pokušali da se uz pomoć kamenja i Molotovljevih koktela probiju do učesnika Parade ponosa u Beogradu.

Policija se u nekoliko delova grada sukobila sa demonstrantima koji su izvikivali uvredljive parole na račun učesnika Parade ponosa i zapalili neke delove sedišta vladajuće Demokratske stranke. U neredima su učestvovali uglavnom mladi fudbalski navijači u čije su se redove infiltrirale neonacističke i druge ekstremističke organizcije. 

Test za pro-zapadnu srpsku Vladu

Parada je, s druge strane, predstavljala važan ispit za Vladu Srbije, koja je pokrenula pro-zapadne reforme i obećala da će štititi ljudska prava u okviru napora da se pridruži EU, napominje “Indipendent“.

Vlada Srbije danas željnija Evrope nego 2001. godine, kad je izgubila bitku od protivnika gej parade

“Indipendent“ nasilju u Beogradu posvećuje i urednički komentar u kome se ocenjuje da su razlozi, zbog kojih je Vlada Srbije zauzela čvršći stav prema nacionalističkim grubijanima nego 2001, kada su isprebijali gej aktiviste - vrlo poučni. Srbiji je sada mnogo više stalo da uđe u EU nego što je to bio slučaj 2001, a na putu ka Uniji razmatraće se i pitanje poštovanja manjinskih prava.

Šokirane srpske vlasti štitile političare sa Zapada!?

Osim toga, nekoliko diplomata iz zemalja EU objavilo je nameru da učestvuje u Paradi ponosa. Šokirane zbog mogućnosti da se važni stranci nađu lice u lice s nasilnicima, vlasti su saopštile da će na ulice uputiti hiljade policajaca kako bi obezbedile održavanje parade, piše “Indipendent“.

Pouka je jasna: kada Evropa odluči da primeni kombinaciju diplomatskih i finansijskih poluga, može da promeni način na koji vlade potencijalnih članica gledaju na krajnje nepopularne manjine. Ono što Evropa mora sada da učini jeste da iste poluge primeni na druge manjine u regionu, na čelu sa Romima i mentalno i fizički hendikepiranim licima.


Greška sa Rumunima i Bugarima, ne primajte ostale!

List zaključuje da je Evropa propustila to da uradi kada je iz političkih razloga 2005. preuranjeno primila Rumuniju i Bugarsku. Kada u narednih nekoliko godina bude razmatrao kandidature drugih balkanskih zemalja, Brisel ne sme da ponovi iste greške.

Beogradska Parada je pokazala da zvanični stavovi počinju da se usmeravaju na pravu stranu samo kada je Evropa budna, zaključuje “Indipendent“.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.10.2010. 10:11
Kad za jedno 20-30 godina ova Vlada odluči da raspiše prevremene izbore, ono malo srba što bude ostalo od posledica ekonomskog oporavka, će vratiti ovoj vladi milo za drago. Osveta će biti bolna, glasaće neke druge a program Vlade za Evropsku Srbiju tada ima da padne u vodu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online